Od kako je počela kriza izazvana virusom korona, jedno od interesantnijih pitanja bilo je  kako demokrate i republikanci vide ovu krizu. Na osnovu čestih istraživanja o ovoj temi, stekao se utisak da se demokrate i republikanci drugačije odnose prema virusu, a kako se kriza nastavljala, tako su razlike bile sve veće i veće.

Najočitija podela je ona politička: kako republikanci i demokrate gledaju na aktivnosti predsednika Trampa u cilju prevazilaženja poteškoća izazvanih virusom korona. Prema objedinjenim rezultatima anketa, 82.2% republikanaca podržava aktivnosti predsednika Trampa, u poređenju sa samo 12.5% demokrata. U poslednje vreme prisutne su i neke ocene da je predsednik Tramp najpolarizujući predsednik u modernim vremenima, a takve navode može da potvrdi i ukupna podrška aktivnostima predsednika Trampa za rešavanje krize koja iznosi 42.7%, slično kao i ukupna podrška njegovom celokupnom radu.

Suprotno, to da li ste demokrata i republikanac, manje je uticalo na podršku merama guvernera država. Prema istraživanjima, skoro svi guverneri država ostvarili su veću podršku njihovom radu tokom epidemije virusa korona nego predsednik Tramp. Čak 42 guvernera imaju vrlo visoku podršku (60% i više), a da politička opredeljenost ne utiče na to govori i činjenica da se među njima nalaze republikanski guverneri „plavih“ dražava Merilenda i Masačusetsa i demokratski guverneri „crvenih“ država Montane i Kentakija.

Međutim, sem čisto političke podele, primetno je da postoji izrazitija podela demokrata i republikanaca u njihovom stavu i prema drugim pitanjima. Prema istraživanjima, 78% demokrata smatra da postoji umeren do veliki rizik od prisustva skupovima u poređenju sa 51% republikanaca, čime se ova razlika udvostručila u odnosu na sredinu aprila meseca. Po pitanju kraja socijalnog distanciranja i otvaranja preduzeća, 34% republikanca smatra da će se to sigurno desiti vrlo brzo, u  poređenju sa samo 6% demokrata.

Razultat koji je prilično konstantan jeste zabrinutost za ekonomiju i efekte koje će izazvati kriza virusa korona. Procenat vrlo zabrinutih i zabrinutih iznosi čak 87.3% ispitanika. Međutim, mere kojima će država boriti protiv ekonomske krize imaju različitu podršku demokrata i republikanaca. Prema istraživanjima, 70% demokrata podržava veću državnu potrošnju, iako će ona podići nacionalni dug i deficit, u poređenju sa 42% republikanaca. Neslaganje postoji i u stavovima o otvaranju ekonomije nakon slabljenja epidemije virusa korona. Otprilike polovina ispitanika koji su demokrate zalaže se za zaustavljanje i ograničenje onih ne presudno bitnih poslova i aktivnosti, dok ovaj stav podržava samo 16% republikanaca. Otvaranje preduzeća i nastavak aktivnosti koji ne bi bio praćen nikakvim ograničenjima podržava 22% republikanaca, u poređenju sa samo 3% demokrata.

Rezultati istraživanja javnog menjenja za koje verovatno postoji najveće interesovanje su o podršci koju imaju kandidati za koje će Amerikanci glasati 3. novembra. Prema poslednjim anketama, podrška predsedniku Trampu je 42.9%, dok Džozefa Bajdena podržava 48.4% ispitanika. No, previše je rano prognozirati rezultate predsedničkih izbora. U narednom periodu, biće interesantno pratiti da li republikanci i demokrate imaju bliže stavove o svakodnevnijim pitanjima, ali i podršku predsedniku Trampu i kandidatu demokrata Džozefu Bajdenu.


Aleksandra Baklaja