Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden (Joseph Biden) predložio je da više ne bude televizijskih debata između kandidata Demokratske partije za nominaciju, prenosi Politiko (Politico). Bajden je rekao da je njegov fokus trenutno na bavljenju krizom usled širenja virusa korona.

Pitanje o njegovom učešću u narednoj debati, koju bi Nacionalni demokratski komitet trebalo da organizuje u aprilu, stiglo je nakon izjave koju je za Njujork Tajms (New York Times) dala „Sandersova kampanja“. U izjavi, koja je objavljena u utorak, navodi se da će Berni Sanders (Bernie Sanders), uprkos nagoveštajima o njegovom povlačenju iz trke za demokratsku nominaciju, učestvovati u debati sledećeg meseca.

Virus korona, koji se sve brže širi svetom i SAD, bio je dominantna tema prve debate jedan-na-jedan od početka kampanje za demokratsku nominaciju, koja je održana sredinom marta. Međutim, nejasno je da li će nova debata biti organizovana pre početka predizborne kampanje. Usled pandemije virusa korona nekoliko država je odložilo izbore, a unaped zakazani mitinzi su otkazani. U međuvremenu, dvojica preostalih kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske partije nastoje da se prilagode novim metodama povezivanja sa pristalicama.

Posle ubedljivih pobeda na unutarstranačkim izborima širom zemlje, Bajden je trenutno favorit za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske partije. Međutim, iako bivši potpredsednik ima prednost u broju delegata, senator iz Vermonta je pokazao da nema nameru da se preda.


Ivana Vulović