Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), razgovarao je telefonom u subotu s predstavnicima zaraćenih strana, izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i Mahmudom Abasom, predsednikom Palestine, piše Njujork tajms.

„Predsednik Bajden je pozvao vođe Izraela i Palestinaca da izbegnu dodatnu smrt dece i drugih civila u eskalirajućem sukobu“, prenosi ovaj medij i dodaje da je Bajden posvećen kompromisnom rešenju i uspostavljanju mira između ova dva naroda.

Iako kabinet šefa države Palestine nije želeo da priča o temi razgovora, Njujork tajms saznaje da je predsednik SAD zatražio da Hamas prestane da gađa raketama Izrael. Ovo je prvi razgovor Bajdena s palestinskim kolegom od kada je stupio na dužnost u Beloj kući.

S druge strane, beleži Glas Amerike, Bajden je Netanjahuu poručio da „Izrael ima pravo da se brani kada se bombarduje njegova teritorija“, ali i da Jerusalim — kao središte tri najveće monoteističke religije — treba da bude mesto mira.

Politiko javlja da je su ovi pozivi usledili posle pritisaka na predsednika SAD od strane demokrata u Kongresu sa željom da se zaoštri odnos prema Izraelu. Čak je i senator iz Nju Džerzija Robert Menendez — kao jedan od največih proizraelskih političara iz te stranke — izrazio zabrinutost o napadima Izraela na Gazu u kojima su ginula deca i civili, kao i nanošenje štete međunarodnim medijima čije su prostorije bombardovane.

Podestimo, kriza je izbila 6. maja ove godine kada je Vrhovni sud Izraela odlučio da zakonskim postupkom oduzme posed Palestincima koji žive u Istočnome Jerusalimu (delu grada s većinskim palestinskim stanovnišvtom koji kontroliše Izrael). Istog dana su usledili sukobi izraelske policije i Palestinaca u tom delu grada. Tri dana docnije, izraelska policija — isprovocirana konstantnim sukobom s Palestincima — upada u džamiju Al-Aksu da bi sutradan Hamas počeo bombardovanje Izraela koji — potom — započinje vazdušne udare na palestinske teritorije. Do nedelje je s obe strane ubijeno više od 160 ljudi među kojima ima i civila, a ranjeno je približno dve i po hiljade ljudi.


Luka Totaj