Protekla subota bila je ispunjena naporima oba predsednička kandidata da zaključnim argumentima utiču da izborna trka prevagne u njihovu korist. Dok je predsednik Tramp dan započeo posetom Severnoj Karolini, a zatim posetio Viskonsin i Ohajo, Bajden je otišao u Pensilvaniju, prenosi Njujork tajms. Osim što se ubraja u kolebljive države, Pensilvanija takođe ima značajnu naftnu industriju, ugroženu Bajdenovim energetskom i ekološkom politikom. Pitanje nafte i fracking-a ponovo je pokrenuto u poslednjoj predsedničkoj debati, kada je Bajden odstupio od svog stava i time podigao ulog u Pensilvaniji.

Bajdenova izjava o energetskoj politici tokom predsedničke debate izazvala je reakcije širom političkog spektra. Dok su se dvoje demokratskih kongresmena iz Novog Meksika i Oklahome ogradili od izjave, republikanci su naglašavali nedoslednost stava sa ekološkim planom koji je Bajdenova kampanja proklamovala do sada. Naročito je odjeknulo Bajdenovo distanciranje od plana o ukidanju fosilnih goriva, rekavši kasnije da će samo subvencije sektora biti ukinute. Bajden je u debati takođe tvrdio da nikad nije zagovarao ukidanje tehnike fracking-a, navodi Si-en-en. Ipak, u nekoliko navrata tokom 2020. godine je iznosio takve stavove.

U skladu sa praksom održavanja mitinga iz kola nastalom u toku pandemije, Bajden je tokom svoje posete Pensilvaniji napravio dve stanice – u okrugu Baks u blizini Pitsburga, a zatim u Luzernu, severoistočnom okrugu koji je podržao Trampa 2016, navodi Njujork tajms.

Bajden je u toku svog govora u okrugu Baks, čiju je podršku u tesnoj trci dobila Klinton 2016, rekao da će se izborna trka „možda svesti na Pensilvaniju“. Osim samog Bajdena, značaju Pensilvanije za trke doprineli su i odlazak Bernija Sandersa u Pitsburg u subotu, kao i poseta Baraka Obame početkom prošle nedelje, piše Njujork tajms.

Bajden je u Pensilvaniji stavio naglasak na dva pitanja – kritiku Trampove administracije i odbranu svojih stavova. Napad na Trampa uključio je nošenje administracije sa pandemijom virusa korona, kao i optužbe o vođenju poslova u inostranstvu, naročito imajući u vidu nedavni izveštaj Njujork tajmsa o Trampovom računu u banci u Kini. „Platio je pedeset puta više poreza u Pekingu nego što je platio u Americi“, piše Njujork tajms.

Zabrana fracking-a bila je druga tema. Inače obazriv kada je bilo reči o fosilnim gorivima i pitanjima energetike zbog njihovog ekonomskog značaja u kolebljivim državama, preokret u Bajdenovom stavu u toku same predsedničke debate pokrenuo je pitanje uticaja na izborne prognoze. Senator Judičak je povodom Bajdenovog nastupa naveo da „plan o zaustavljanju razvoja nafte i gasa u bliskoj budućnosti stoji na Bajdenovom putu da dobije podršku glasača radničke klase širom Pensilvanije.“ Govoreći o dosadašnjoj energetskoj politici demokrata, republikanski strateg Čarli Gerou smatra da je i Bajden shvatio cenu tog stava, i da se mogao videti pokušaj da se vrati natrag, navodi Politiko. Međutim, demokrate u Pensilvaniji su navele da se ovaj događaj neće odraziti na rezultate izbora, jer će uticati samo na podršku Trampa u delovima Pensilvanije u kojima bi on svakako odneo pobedu. Bajden je u subotu izjavio da neće ukinuti tehniku fracking-a ni u Pensilvaniji niti bilo gde drugde. „Zaštitiću poslove u Pensilvaniji, i tačka“.


Mina Radončić