Istraživanje sprovedeno nakon završetka konvencije Republikanske partije u SAD pokazalo je da je bivši potpredsednik SAD i kandidat Demokratske partije za predsednika Džozef Bajden (Joseph Biden) u prednosti za 7% u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump). Procenjuje se da Bajden ima podršku 50% građana, a Tramp 43%.

Kako prenosi Politiko (Politico), anketa je sprovedena nakon završetka konvencije Republikanaca, posle koje se očekivalo da će podrška predsedniku Trampu porasti, no Bajden je i dalje u prednosti.

Iako je Bajden zadržao prednost, poslednje istraživanje je pokazalo da je njegova popularnost smanjena za 5% u odnosu na istraživanje iz juna, koje je procenilo da Bajden ima podršku 53%, a Tramp 41% građana.

Novo istraživanje značajno je i zbog toga što je ono pokazalo kako birači reaguju na teme koje zagovara Tramp, poput pravosuđa i kriminala, dok se po strani ostavlja pitanje pandemije virusa korona. Na konvenciji je Tramp upozorio glasače da će se američki način života uništiti ukoliko on ponovo ne postane predsednik.

Anketa je sprovedena u periodu od 28. do 31. avgusta, a u njoj je učestvovalo 1.000 registrovanih birača. Bitno je napomenuti da ankete i istraživanja koja se sprovode nisu savršena, ali pružaju pouzdan pogled na promenu u popularnosti među kandidatima.


Danilo Savić