Kandidati Demokratske stranke Džo Bajden i Kamala Haris osvojiće 306 glasova na kolegijumu delegata koji biraju predsednika i potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvideo je u petak Ej-Bi-Si njuz, a prenosi portal 538.

Donald Tramp, Bajdenov glavni takmac i aktuelni predsednik SAD, prisvojiće 74 elektorskih glasova manje. Rezultat (306 : 232) u korist pobednika je identičan onom koji je viđen na prošlim predsedničkim izborima. Tada je republikanac istim rezultatom potukao Hilari Klinton.

Što se ukupnog broja glasova (a ne izbornh delegata) tiče, Bajden će imati više od 78 i po miliona glasova što ga stavlja ubedljivo na prvo mesto svih vremena. S druge strane, Tramp će imati nešto više od 73 miliona i to će biti drugi najbolji rezultat u istoriji. Treći na večnoj listi je rezultat Baraka Obame iz 2008. godine s nešto manje od 69 i po miliona.

Pojas rđe

Ova mapa nam pokazuje da je sadašnji predsednik SAD izgubio važne delegate u „Pojasu rđe“. Za razliku od pobede nad Hilari Klinton, Tramp je Bajdenu prepustio Mičigen i Pensilvaniju što ga je koštalo 36 elektora. No, i da je uzeo te dve savezne države sedamdesetsedmogodišnji demokrata bi i dalje bio pobednik jer bi tada imao tačno 270 delegata, odnosno najmanja cifra s kojom se pobeđuje.

Preokreti Bajdena

Bajden će, po svemu sudeći, osvojiti i Viskonsin (10 elektora) i Džordžiju (16) države u kojima je Tramp vodio tokom većeg dela prebrojavanja glasova ove godine. U drugopometnoj „državi bresaka“, poslednji demokrata koji je osvojio elektore bio je Bil Klinton 1992. godine.

Aktuelni predsednik SAD je takođe izgubio i Arizonu (11) koja je mu je dala delegate na prošlim izborima. „Država Velikoga kanjona“ je bila tradicionalno crvena, a poslednji „plavi“ pobednik je bio Bil Klinton, ali u izborima za drugi mandat, a pre njega to je učinio Hari Truman tri godine nakon završetka Drugoga svetskog rata.

Podestimo, rezultati još nisu zvanični, ali „praksa potvrđuje da su pomenute projekcije izuzetno pouzdane i da ne treba očekivati značajnije promene, uključujući i sam ishod izbora“. Međutim, novoizabrani predsednik je već počeo da povlači poteze, dok odlazeći pokušava sudskim putem da preokrene ovaj poraz u svoju korist.


Luka Totaj