„Mržnja ne može da ima utočište u Americi. Mora da se zaustavi. Svi mi zajedno bi trebalo da je zaustavimo“, izjavio je u petak Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), posle sastanka izvršne vlasti s predstavnicima Azijskih Amerikanaca, prenosi Glas Amerike.

On je istakao da i zakonodavci moraju da rade svoj posao kako bi doneli delotvornije zakone koji bi suzbili zločine iz mržnje koja su dodatno podstaknuti pandemijom kovida 19.

„Previše Azijskih Amerikanaca šeta gore-dole ulicama brinući se, budeći se svako jutro proteklih godina, osećajući da je njihova sigurnost i njima najmilijih u dovedena pitanje. Napadnuti su, okrivljeni, žrtvovani, šikanirani. Napadnuti usmeno i telesno, ubijani“, rekao je predsednik SAD, piše Politiko.

Kamala Haris, potpredsednik SAD, saopštila je da „svako ima pravo da ide na posao, da ide u školu, da šeta ulicom i da bude bezbedan, kao i da bude priznat kao Amerikanac, ne kao ‘drugi’, ne kao ‘oni’“. Haris, između ostalog, ima i azijskih gena što je čini prvom takvom osobom na jednoj od dve najvažnije funkcije u izvršnoj vlasti SAD. „Zlo naneto bilo kome od nas, šteti svima nama“, konstatovala je.

Bajden i Haris su započeli manju turneju po saveznim državama radi promovisanja nedavno usvojenoga Zakona o planu spasavanja Amerike poznatijeg kao „podsticajni kovid 19 paket“ koji vredi 1,9 hiljada milijardi dolara.

Ipak, Atlanta je prošloga utorka bilo mesto u kome je ubijeno osmoro ljudi, dok je ranjen Hispanoamerikanac. Među žrtvama — pored bele Amerikanke i beloga Amerikanca — bilo je i šest Azijskih Amerikanki te se zato sumnja da je motiv za izvršenje krivičnih dela bio rasizam ili mizoginija. Međutim, ovo su samo nagađanja, a pravi motiv još nije otkriven. Policijski službenici su istoga dana uhapsili Roberta Arona Longa (21) koji je u četvrtak optužen zbog osnovane sumnje da je ubio osam ljudi, a da je jednom licu naneo teške telesne povrede.


Luka Totaj