Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, imenovao je dugogodišnjeg pomoćnika Ronalda Klajna za šefa osoblja Bele kuće, što je njegov prvi korak ka uspostavljanju višeg rukovodstva u predstojećoj administraciji.

On će obavljati funkciju Bajdenovog višeg savetnika i trebalo bi da pomogne u formiranju vodećeg tima buduće američke administracije.

Klajn, advokat i demokratski veteran, koji je prvi put radio za izabranog predsednika krajem 1980-ih kada je Bajden bio senator iz Delavera, bio je posebno kritičan prema načinu na koji je predsednik Donald Tramp upravljao aktuelnom zdravstvenom krizom.

Advokat sa bogatim iskustvom na Kapitol hilu, savetovao je bivšeg predsednika Baraka Obamu, te služio kao Bajdenov šef osoblja Bele kuće dok je bio potpredsednik SAD. Klajn, koji je mesecima viđen kao najverovatniji izbor za ovu poziciju, bio je angažovan kao viši savetnik kampanje Bajden-Haris.

Bajden je Klajna nazvao „neprocenjivim“ savetnikom, posebno napominjući zajednički rad tokom ekonomske krize 2009. godine i izbijanja ebole 2014. godine.

„Njegovo duboko, raznoliko iskustvo i sposobnost za rad sa ljudima širom političkog spektra upravo je ono što mi treba u šefu osoblja Bele kuće dok se u ovom trenutku suočavamo sa krizom i ponovo okupljamo našu zemlju“, naveo je Bajden na Tviteru.

Izbor Klajna (59) signalizira da Bajden namerava da se osloni na uski krug upućenih ljudi iz Vašingtona, koji su godinama bili uz njega. Njegovi savetnici saopštili su da će novoizabrani predsednik narednih dana objaviti imena drugih članova budućeg osoblja Bele kuće.

Ipak, Bajden verovatno neće otkriti članove svog kabineta sve do Dana zahvalnosti, preneo je Njujork Tajms.

Demokrata Bajden izabrao je Klajna dok aktuelni predsednik Tramp i dalje odbija da prizna rezultate i nastavlja da optužuje demokrate za krađu izbora.

Tramp najavljuje da će pokušati da ospori rezultate pred sudovima saveznih država, a potom i pred Vrhovnim sudom SAD ako bude potrebno. Njegovi advokati već su podneli tužbe u nekoliko država, iako i demokratski i republikanski izborni zvaničnici u skoro svih 50 država načelno prihvataju izborne rezultate.

U međuvremenu, Bajden ubrzano demonstrira da Trampovo ponašanje neće ometati tranziciju vlasti koji će se obaviti 20. januara.


Ivana Vulović