Novi američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin obavili su prvi predsednički poziv u utorak prošle nedelje. Dvojica lidera u svom prvom razgovoru kao dva predsednika naglasili su problematične odnose i veoma delikatnu situaciju između bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Američki predsednik je, tim povodom, upozorio ruskog predsednika na mešanje u izborni proces u Americi 2016 godine, prenosi BBC. Takođe, pored mnogih aktuelnih tema kao što je pandemija virusa korona, dvojica kolega osvrnuli su se i na opozicione proteste u Rusiji, trovanje, a potom i hapšenje opozicionara Alekseja Navaljnog, sajber napade za koje je okrivljena Moskva ali i na produžavanje poslednjeg nuklearnog sporazuma između njihove dve države.

Pored ovih, veoma formalnih tema, dvojica predsednika su složili da će se odnosi velikih rivala bar na početku administracije Džoa Bajdena voditi u smeru da se ne nanese šteta, ali bez velike hitnosti da se aktuelna situacija u odnosima popravlja. Takođe, Bajden nije pokazao veliku želju za „resetovanjem veoma hladnih odnosa“ između dve velike sile.

Bajden je Putinu jasno dao do znanja da će „SAD delovati veoma čvrsto u odbrani svojih državnih interesa od akcija Rusije koje deluju štetno nama ili našim saveznicima“ , prenosi BBC. Obe strane su svesne koliko je važna njihova odgovornost za održavanje bezbednosti i stabilnosti u svetu.

Kada je Donald Tramp u pitanju, često nailazimo na kritike liberalnog dela Amerike da je previše poštovao ruskog predsednika Vladimira Putina i da nije u svom delovanju prema Rusiji bio mnogo oštar. Sa druge strane, njegovi nekadašnji saborci podsećaju na činjenicu da je Trampova administracija uvela sankcije ruskim kompanijama i poslovnim liderima zbog problematičnog pitanja sa Ukrajinom. Ipak, Bajden je u ovom razgovoru nagovestio da će u svom delovanju prema Rusiji zauzeti dosta oštriji stav od Donalda Trampa, što nagoveštava da će ovi odnosi u periodu koji dolazi postajati sve hladniji.


Minja Rogan