Bivši potpredsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) osudio je u sredu stravično ubistvo Džordža Flojda (George Floyd), 46-godišnjeg Afroamerikanca koji je preminuo za vreme policijskog privođenja u Mineapolisu u ponedeljak. Kako prenosi Politiko (Politico), Bajden je tom prilikom zahtevao od Ministarstva pravde istragu o građanskim pravima.

„Život Džordža Flojda je bio važan. Bio je važan koliko i moj, koliko i bilo čiji u ovoj zemlji. Bar je trebalo da bude“, izjavio je demokratski predsednički kandidat tokom virtuelnog razgovora sa guvernerom Pensilvanije Tomom Vulfom (Tom Wolf).

U video snimku Flojdovog hapšenja koji je objavljen na društvenim mrežama, vidi se kako mu policajac kolenom pritiska vrat i pribija ga za zemlju. Flojd, koji je nosio lisice, ponavljao je da ne može da diše, pre nego što je prestao da se pomera. Kako prenosi Si-En-En (CNN), Flojd je ubrzo nakon toga proglašen mrtvim u obližnjoj bolnici. Policija Mineapolisa je saopštila da je Flojd odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju, navodi Asošijeted Pres (Associated Press).

Bajden je uporedio okolnosti Flojdovog hapšenja sa hapšenjem iz 2014. godine u Njujorku, kada je Afroamerikanca Erika Garnera policajac uhvatio oko vrata, dok su njegove poslednje reči bile  „Ne mogu da dišem“. Garnerova smrt je pokrenula i pokret Black Lives Matter protiv policijske brutalnosti prema osobama crne boje kože u SAD. „Gledanje kako je Flojdov život oduzet na isti način, ponavljajući gotovo iste reči…tragično je podsećanje da ovo nije izolovan incident, već deo urođenog, sistemskog ciklusa nepravde koji još uvek postoji u ovoj zemlji“, naglasio je Bajden.

Četvorica službenika koja su učestvovali u hapšenju otpuštena su iz policijske uprave Mineapolisa. Međutim, Flojdova porodica želi optužbe za ubistvo protiv sve četvorice. „Moramo osigurati da Flojdova porodica dobije pravdu na koju ima pravo“, rekao je Bajden i insistirao na tome da policijski službenici „moraju biti odgovorniji“.

Povodom smrti Džordža Flojda oglasio se i predsednik Donald Tramp, koji je izjavio da su se na njegov zahtev u istragu uključili FBI i Ministarstvo pravde. „Tražio sam da se ubrza ova istraga i izuzetno cenim posao koji obavlja lokalna policija. Moje srce je uz Džordžovu porodicu i prijatelje. Pravda će biti zadovoljena“, napisao je Tramp na Tviteru.

Smrt Džordža Flojda izazvala je burne proteste širom Amerike. Demonstracije su počele nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Minapolisa Džejkob Frej (Jacob Frey) pozvao tužilaštvo da podnese krivične prijave protiv policajca odgovornog za smrt Flojda.


Ivana Vulović