Pred veliki nacionalni praznik 4. jul, Dan nezavisnosti, virus korona svom snagom pogađa čak 38 od 50 saveznih američkih država. Sjedinjene Američke Države iz dana u dan beleže rekordne brojke kada je broj novozaraženih u pitanju. Naime, poslednjih dana SAD dostiže cifru od više do 57 hiljada novoinficiranih u jednom danu, što je ujedno i najveći dnevni broj ikada prijavljenih. Bez obzira na to što u Americi trenutno ima oko 2,8 miliona zaraženih, proslave velikog praznika su se ipak održale.

Čuveni Independence day u Americi obeležava se svakog 4. jula od 1776. godine. Dan nezavisnosti se tradicionalno obeležava porodičnim okupljanjima, a mnogi gradovi često priređuju velike vatromete i slavlja. Ovaj praznik se obeležava u svim gradovima, a naročito u Filadelfiji, gde je 1776. godine na 4. jul objavljena Deklaracija o nezavisnosti SAD.

Tramp je još tokom aprila na jednoj konferenciji za štampu napomenuo da će proslava ovogodišnjeg Dana nezavisnosti, bez obzira na novonastale okolnosti, održati kako je i planirano, ali uz mere socijalne distance. Prošlog meseca Bela kuća je najavila da će predsednik Tramp i prva dama Melanija Tramp biti domaćini na proslavi pod nazivom „Pozdrav Americi 2020“ povodom Dana nezavisnosti, na travnjaku kod Bele kuće, i da će čitav događaj biti propraćen spektakularnim vatrometom, prenosi CNN.

Proslava 4. jula započeta je Trampovom posetom spomenika Maunt Rašmor, gde je predsednik održao govor. Tu priliku Tramp je iskoristio da se zahvali svim lekarima, medicinskim sestrama i svima ostalima koji rade na suzbijanju pandemije.

Veliki porast novoobolelih poslednjih dana nije sprečio predsednika Donalda Trampa da u subotu, povodom velikog praznika, bude domaćin u Vašingtonu u Beloj kući i ugosti stotine ljudi, uprkos prigovorima zvaničnika za javno zdravlje. Ipak, ovogodišnja proslava je znatno manja u odnosu na prošlogodišnje, prenosi USA today.

S obzirom na trenutne okolnosti Bela kuća je saopštila da su svim gostima biti dostupne zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju ruku, kao i da će se, koliko god je to moguće, poštovati socijalna distanca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je nagovestilo da oni koji žele da vide vatromet uživo to mogu da učine, ali uz neophodne mere kao što je nošenje zaštitne maske i rukavica, bez rukovanja i uz socijalnu distancu.

Sa druge strane, kritičari ovog događaja naglašavaju nepotrebnost rizika koju ova svečanost nosi sa sobom, jer nije najjasnije kako je moguće uopšte sprovesti mere socijalne distance u delo na ovakvim proslavama. Među kritičarima, naravno, najglasnije su demokrate koje su izrazile veliku zabrinutost kada je u pitanju slavlje:

 „Samo nepotrebno rizikovanje zdravlja i sigurnosti hiljade Amerikanaca. Takođe, sve će to puno koštati dok smo suočeni sa velikim ekonomskim padom zbog pandenije“, složili su se demokratski kongresmeni, prenosi CNN.

Brojke koje stižu iz Amerike svakog dana svakako jesu zabrinjavajuće, stiče se utisak da se Tramp ponaša kao da će pandemija jednog dana magično nestati. Ipak, pad stope nezaposlenosti sa rekordnih 13,3 na 11% Trampu sigurno ide na ruku. Ostaje samo da vidimo kolika je zdravstvena cena ranijeg ekonomskog otvaranja i početka oporavka ekonomije.


Minja Rogan