Pretpostavljeni kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra – Džozef Bajden – izjavio je ranije ove nedelje na skupu u Vilmingtonu (Delaver), odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja plana ekonomskog oporavka,  da će izabrati kandidatkinju za potpredsednicu do kraja prve nedelje avgusta. Tako je pomerio inicijalni rok za izbor tzv. running mate, koji je bio predviđen za 1. avgust.

Podsetimo, tokom jedanaeste debate unutar Demokratske partije, koja je održana sredinom marta u Vašingtonu, Bajden je istakao da će za tu poziciju sigurno izabrati ženu. Sjedinjene Države nikada do sada nisu imale predsednicu niti potpredsednicu, a samo su dve žene iz redova dve glavne partije do sada bile kandidatkinje za potpredsedničko mesto. I to bivša guvernerka Aljaske, Sara Pejlin 2008. (ispred Republikanske partije) godine i bivša kogresmenka iz Njujorka, Džeraldin Feraro 1984. godine (ispred Demokratske partije).

U maju mesecu je formiran tim savetnika sa ciljem provere mogućih kandidatkinja. Tokom leta postupak je intenziviran i sada se ulazi u završnu fazu, a konstantno se i u medijima spekuliše i analizira ko bi bio najbolji izbor i najviše doprineo pobedi u novembru. Svakako da na čitav proces značajno utiče i promenljivi politički kontekst, pogotovo ponovo otvoreno rasno pitanje, pokrenuto ubistvom Džordža Flojda i nemirima koji su usledili. Najzad, izbor prave kandidatkinje je višestruko važan i za Demokratsku partiju. Uzimajući u obzir da Bajden ima 77 godina, te da njegova kandidatura za eventualni drugi mandat nije očekivana, potpredsednica bi mogla biti kandidatkinja za 47. predsednicu SAD.

Iako će sledeće nedelje biti objavljeno ime moguće potpredsednice, Washington Post piše, pozivajući se na izvore iz senatorskog komiteta demokrata, da se na najužoj listi nalazi 11 kandidatkinja: kongresmenke Val Demings (Florida) i Karen Bejs (Kalifornija); senatorke Kamala Heris (Kalifornija), Tami Boldvin (Viskonsin), Tami Dakvort (Ilinois) i Elizabet Voren (Masačusets); te Stejsi Abrams, bivša kandidatkinja za guvernerku Džordžije; Grečen Vitmer, guvernerka Mičigena i Suzan Rajs, bivša savetnica za nacionalnu bezbednost tokom drugog mandata Baraka Obame. Prema stavovima analitičara, senatorke Haris i Voren i kongresmenka Bejs imaju najveće šanse. Ipak, na konačnu odluku Bajdena i njegovog tima moraćemo da sačekamo još 7 dana.


Igor Mirosavljević