Džo Bajden, novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u subotu je zvanično predstavio plan svoje energetske i klimatske politike kao i ljude koji će u njegovom kabinetu biti zadužena za ta pitanja, piše Glas Amerike.

Bajden je na tviteru naglasio da „kada mi (Bajdenov kabinet) razmišljamo o klimatskim promenama, mislimo na poslove, na dobro plaćene sindikalne poslove“. On navodi da je ključno načelo njegovog plana za ekonomiju upravo izgradnja moderne i čiste infrastrukture za čistiju energetsku budućnost. „Možemo zaposliti milione Amerikanaca“, veli Bajden, „u cilju modernizacije voda, saobraćaja i energetske strukture kako bi se oduprli štetnim uticajima ekstremnih vremenskih uslova.“ Novoizabrani predsednik SAD je zaključio obećanjem da će smnjiti potrošnju električne energije i da će time uštedeti stotine hiljada dolara godišnje. On je obećao da će vratiti Ameriku nazad u Pariski sporazum.

Podsećanja radi, politika Donalda Trampa, poraženoga na ovogodišnjim predsedničkim izborima, bila je upravo suprotna pomenutom sporazumu. U mandatu aktuelnoga republikanskog predsednika, SAD su prošle godine napustile sporazum o klimatskim promenama (pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija) koji je potpisan krajem aprila 2016. godine u glavnome gradu Francuske.

„Kada je reč o egzistencionalnoj pretnji zbog klimatskih promena, nemamo vremena za gubljenje“, ističe Bajden na tviteru i dodaje da će njegov tim „biti spreman da se od prvoga dana suoči sa hitnošću situacije gradeći time našu (američku) naciju bolju nego ikad“.

Za sekretara energetike nominovana je Dženifer Malhern Granholm. Njena nominacija će se razmotriti kroz saslušanje Odbora za energetiku i prirodne resurse, a docnije će Senat SAD glasati o njenom imenovanju. Granholm je bila državni tužilac Mičigena (1999–2003) i guverner iste savezne države (2003–11). Ona se na tviteru zahvalila Bajdenu i Kamali Haris za nominaciju ističući: „Tako sam zahvalna što sam danas nominovana s ovim neverovatnim ljudima.“

Za tim su nominovani još i: Džina Makarti (nacionalni savetnik za klimu), Ali Zaidi (zamenik nacionalnog savetnika za klimu), Majkl Regan (upravitelj Agencije za zaštitu životne sredine) i Brenda Malori (predsedavajuća Savetu za kvalitet životne sredine).

Ranije u toku sedmice, sedamdesetosmogodišnji demokrata je nominovao Deb Haland na mesto sekretara unutrašnjih poslova i Pita Butidžidža kao sekretara saobraćaja.


Luka Totaj