Predsednički kandidat Demokratske partije na izborima 3. novembra Džozef Bajden je ove srede, odgovarajući na pitanja građana na virtuelnom skupu, okarakterisao predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa kao prvog rasistu na toj poziciji.

Bajden je istakao da deli zabrinutost zdravstvenih radnika, koji su tokom događaja konkretno komentarisali Trampovo višemesečno bacanje krivice na Azijate zbog pandemije virusa korona (nakon čega je i usledio pomenuti Bajdenov komentar). Tramp, ali i najviši funkcioneri su neretko govorili o virusu korona kao „kineskom virusu“, „Vuhanskom virusu“, čak ga nazivali i „KUNG FLU“ (asocijacija na kinesku borilačku veštinu). Bivši potpredsednik SAD je nastavio da je gnusan način na koji se Tramp ophodi prema ljudima zasnovan na boji kože ili nacionalnom poreklu. Dodaje da nikada nijedan republikanac ili demokrata na predsedničkoj funkciji to nije radio, te da je i ranije bilo pokušaja rasista da pobede na izborima, ali kako kaže, sve do današnjeg perioda, nisu uspevali.

Zanimljivo, ovo je prvi put da je Bajden otvoreno označio samog Donalda Trampa kao rasistu, iako je od ranije tvrdio da on sprovodi rasističke politike i oslanja se na rasističku retoriku. Politico podseća da je od početka svog mandata Tramp na udaru kritika zbog svojih komentara o državama sa većinskom crnačkom populacijom; zabrane putovanja iz muslimanskih zemalja u SAD, izjava u kojima je koristio rasističke nadimke za svoje protivnike (npr. Elizabet Voren – „pokahontas“).

Ipak, nesumnjivo je da je u američkoj istoriji bilo predsednika koji su podržavali rasizam, iznosili rasističke stavove ili politike, poput Tomasa Džefersona, Endrua Džeksona ili Vudra Vilsona. Tim povodom se oglasila i Bajdenova savetnica Sajmon Sanders, razjašnjavajući da je Donald Tramp, iako ne prvi rasista predsednik, jedinstven u modernoj istoriji, budući da je on učinio rasizam i promovisanje podela svojom „vizit-kartom“.

Upitan za komentar Bajdenovih navoda, Tramp je na redovnom brifingu u Beloj kući istakao kako je više uradio za Afroamerikance, Latinose i Azijate od svojih prethodnika, pogotovo u kontekstu pandemije virusa korona i nezaposlenosti do koje je dovela, a potom dodao da nijedan američki predsednik mu nije ni blizu u pogledu onoga što je učinio za Afroamerikance, sa izuzetkom Abrahama Linkolna.


Igor Mirosavljević