Pitanje dominantnog položaja Gugla na tržištu je pre skoro deset godina otvorila Federalna trgovinska komisija SAD. Zadatak je oživljen istragom državnih tužilaca 48 država i Departmana pravde započetom prošle godine. Sa početnom podrškom obe stranke, antitrustovska tužba Departmana pravde trebalo je da predstavlja zajedničku inicijativu. Ipak, potpis demokrata će izgleda izostati.

U septembru 2019. godine, državni tužioci iz preko 40 država objavili su rešenost o otvaranju istraga o ponašanju tehnoloških giganata i njihovoj tržišnoj moći, u tom trenutku stavljajući akcenat na Gugl i Fejsbuk. Tom prilikom, Ken Pakston, republikanski državni tužilac Teksasa, države viđene kao predvodnice istrage, naveo je da su videli dokaze da je „poslovna praksa Gugla možda podrivala izbor potrošača, kočila inovaciju, narušavala privatnost korisnika i davala Guglu kontrolu nad tokom i širenjem onlajn informacija“, prenosi Njujork tajms.

Tužba je viđena kao sledeći korak nakon istrage o ponašanju četiri giganta – Gugla, Fejsbuka, Amazona i Epla. Proces su paralelno otvorili Departman pravde i Federalna trgovinska komisija, dok je pre dve sedmice i Predstavnički dom dao svoj doprinos temi. Naime, izveštaj demokratskih članova Pododbora pravosuđa za antitrust u Predstavničkom domu naglasio da ponašanje velikih korporacija štetno utiče na inovaciju i tržišnu konkurenciju. Isto tako, izveštaj predlaže promene u zakonodavnom okviru kojima bi se otežale akvizicije i olakšalo sprovođenje zakona. Uprkos usaglašenosti obe stranke o pretnji velikih kompanija po slobodno tržište, republikanski članovi Kongresa išli su u drugom smeru kada se radi o rešenju problema. Ken Bak predložio je jačanje uloge regulatornih agencija i vladinih odeljenja i njihovih mogućnosti prema već postojećim zakonima, navodi Vox.

Politiko prenosi da su pregovori između Departmana pravde i državnih tužilaca održani krajem septembra, a očekivalo se da će dugo iščekivana tužba protiv Gugla obuhvatiti dva aspekta – sistem pretrage i model oglašavanja. Njujork tajms navodi da Gugl kontroliše 90 procenata internet pretraga na globalnom nivou, kao i da dobija trećinu svakog dolara potrošenog na onlajn oglašavanje. U tužbi će se navesti navodno stavljanje suparnika poput Binga u nepovoljniji položaj uskraćivanjem informacija o preferencijama korisnika. Isto tako, biće spomenuta i navodna kontrola prostora za oglašavanje pri pretrazi korisnika putem Gugla. Gugl poriče ovakvo ponašanje, navodeći mogućnost korisnika da pristupe drugim izvorima informacija poput Tvitera i Amazona, kao i postojanje visoke konkurencije u oblasti oglašavanja, piše Rojters.

Prema navodima Politika, Departman pravde će verovatno podneti tužbu sledeće sedmice. Međutim, iako je do sada viđena kao zajednički napor republikanaca i demokrata protiv prevelikog uticaja velikih kompanija na američku ekonomiju i lošeg ponašanja prema suparnicima, demokratski državni tužioci je ipak neće potpisati. Oni navode da nisu saglasni sa užim pristupom Departmana pravde i da bi im odvojena tužba dala više prostora u pregovorima. Trampova administracija je želela ujedinjenu borbu protiv giganta, navodeći da bi manje verovatno bila okarakterisana kao političko mešanje u tužbu.


Mina Radončić