Predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, se u subotu na zatvaranju Konferencije konzervativne političke akcije (Conservative Political Action Conference) obratio okupljenoj grupi konzervativaca. U svom devedesetominutnom govoru komentarisao je tok unutarstranačkih izbora u Demokratskoj partiji i u sebi svojstvenom maniru govorio o potencijalnim protivnicima na novembarskim izborima.

Zahvalio se republikancima na podršci i jedinstvu tokom potonjih događaja, pre svega procesa impičmenta. Nije propustio da tom prilikom naglasi da se zahvaljuje svima „osim Romniju“, a njegovo pominjanje izazvalo je zviždanje u publici.

Zatim se okrenuo komentarisanju ovogodišnjih demokratskih kandidata, samouvereno ih napadajući. Reklo bi se da je posebno nemilosrdan bio prema bivšem njujorškom gradonačelniku Majklu Blumbergu, odnosno „mini Majku“ kako ga je prozvao u svojim tvitovima, i senatorki Elizabet Voren, koju je zbog kontroverze o njenom poreklu nazvao „Pokahontas“. Podsetio je s ponosom da je zbog njegovih provokacija Vorenova bila primorana da uradi test o poreklu, a onda dodao da je tokom devete demokratske debate bila veoma zla prema „mini Majku“. Blumbergov debitantski nastup u debati okarakterisao je kao „verovatno najlošiji nastup u istoriji predsedničkih debata“. Iskoristio je priliku i da ga „pecne“ zbog previše trošenja, a predvideo je i da on, uprkos velikim ulaganjima, neće ostati u trci nakon „Super utorka“.

Trampovim prognozama tu nije bio kraj. Izjavio je da naspram sebe 3. novembra očekuje da vidi ili Bernija Sandersa, senatora iz Vermonta, ili Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsednika. Potom je pozvao publiku da se bukom izjasni koga bi ona više volela da vidi kao Trampovog protivkandidata, a okupljeni na konferenciji su uz ovacije „glasali“ za Sandersa.

O korona virusu nije govorio mnogo, ali nije propustio da usput čestita sebi i svojoj administraciji na odgovoru koji je sam ocenio sa „A+++“ .  Jasno je da će pokušati da ovu situaciju, uprkos napadima demokrata, preokrene u svoju korist postavljajući se na mesto lidera i zaštitnika naspram onih koji su „želeli da dozvole da zaraženi dolaze u našu zemlju“. Međutim, primarni cilj obraćanja bio je da među okupljenima pridobije podršku za reizbor, tako da je bez skromnosti govorio o uspesima svoje administracije.

Ova konferencija tradicionalno predstavlja uporište republikanskih birača, a Tramp je redovan govornik već godinama. Poslednje četiri godine njegovo obraćanje, bez sumnje, predstavlja glavnu atrakciju na događaju. Prošle godine je pred okupljenim konzervativnim aktivistima održao najduži govor tokom svog mandata, u trajanju od čak dva sata i pet minuta.

Činjenica da nije nadmašio prošlogodišnji rekord ne umanjuje značaj ovog Trampovog „nastupa“ u jeku izborne kampanje. Koliko su tačna njegova predviđanja, međutim, biće jasnije nakon rezultata „Super utorka“, ali činjenica da su još dva demokratska kandidata, Tom Stajer i Pit Butidžidž, napustila trku ide u prilog njegovim prognozama. A da li će se njegovo najvažnije predviđanje, drugi mandat, obistiniti, saznaćemo tek nakon izbora u novembru.


Ivana Milićević