Preostali predsednički kandidat Demokratske partije, Džozef Bajden, izjavio je ove nedelje da dva nedavna imenovanja Trampove administracije za Pentagon i Agenciju za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) nemaju šta da traže na visokom položaju u vladi zbog prethodnih islamofobičnih uvredljivih komentara na društvenim mrežama.

Penzionisani brigadni general američke vojske, Entoni Tata (Anthony Tata), koji je nominovan za pomoćnika ministra odbrane za politiku (Under secretary of defense for policy), ima istoriju upućivanja islamofobnih i zapaljivih komentara prema istaknutim demokratskim političarima. Tata je čest gost na Foks njuzu (Fox News) i strastveni je branilac predsednika Donalda Trampa.

U nekoliko tvitova iz 2018. godine, Tata je rekao da je islam ”najnasilnija religija koju poznaje” i tvrdio je da je bivši predsednik Barak Obama ”teroristički vođa koji je naneo puno  štete SAD i pomagao islamskim zemljama više nego bilo koji predsednik pre njega”. Nakon objavljivanja početne priče KFile-a, Tata je izbrisao nekoliko svojih tvitova, ali je trag o njima ostao. U jednom radijskom nastupu, Tata je takođe nagađao da je Iranski nuklearni sporazum nastao iz Obaminih ”islamskih korena” u pokušaju da ”pomogne Irancima i velikoj Islamskoj državi da sruši Izrael”.

Ako njegovo imenovanje odobri Senat, Tata bi postao treći najviši funkcioner u Pentagonu koji nadgleda politiku odeljenja Departmenta odbrane, uključujući njegovu nacionalnu bezbednosnu i odbrambenu strategiju, nuklearno odvraćanje, politiku raketne odbrane i planove i politiku bezbednosne saradnje.

Mark Kevin Lojd (Mark Kevin Lloyd), koji je postavljen za savetnika za versku slobodu USAID-a, podelio je post u junu 2016. godine nazvavši islam ”varvarskim kultom”, navodi se u izveštaju Associated Pressa za 2016. godinu. Lojd je takođe zagovarao jednu teoriju zavere prema kojoj je Obama pomagao iranskom nuklearnom programu kao delu njegovog ”konačnog rešenja izraelskog problema”, na taj način upotrebivši frazu koja je nužno vezivana za holokaust. Lojd je tada odbio da razgovara s Asošijeted presom, braneći se sporazumom o poverljivosti podataka koji je potpisao sa Trampovom kampanjom. U to vreme je radio kao operativni direktor za Trampovu predsedničku kampanju u saveznoj državi Virdžiniji. U ponedeljak je nekoliko demokrata u Predstavničkom domu poslalo pismo USAID-u pozivajući ovu agenciju da ukine svoje imenovanje Lojda i tako izbegne politički skandal.

Budući da su nemiri u SAD prouzrokovani prekomernom upotrebom sile policije nad manjinskim grupacijama, jasno je da demokrate koriste svaku pruženu priliku da zadaju udarac trenutnoj administraciji, koja već ima lošu ocenu u pogledu tretiranja istorijski marginalizovanih manjina. Ostaje nam samo da vidimo da li će njihova politika polarizacije stanovništva oko identitetskih pitanja dodatno rasplamsati tenzije nauštrb potencijalne pobede na izborima u novembru.


Ivan Životić