Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton (John Bolton) izneo je zapanjujuće optužbe protiv svog bivšeg šefa Donalda Trampa, u svojoj novoj knjizi pod nazivom „Soba u kojoj se sve dogodilo“ (“In the Room Where it Happened”).

Kako prenosi Si-En-En (CNN), Bolton tvrdi da je predsednik Tramp tražio pomoć od kineskog predsednika Si Đinpinga za pobedu na ovogodišnjim izborima. On u knjizi takođe navodi da je Tramp, kada mu je Si prošle godine rekao da Kina gradi koncentracione logore za masovno zatvaranje ujgurskih muslimana, podržao tu ideju i dodao da je to „prava stvar koju treba uraditi“.

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost ističe da je Tramp na drugom sastanku, tokom prošlogodišnjeg samita G7 u Osaki, „naglo“ skrenuo razgovor na temu predstojećih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je naglasio značaj farmera i povećan uvoz soje i pšenice od strane Kine za izborni rezultat.

Štaviše, Tramp je prošle godine zatražio od Kine da istraži njegovog demokratskog protivnika, bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) i odbio da prihvati zaključak američkih obaveštajnih agencija da se Rusija umešala u izbore 2016. godine kako bi pokušala da mu pomogne da pobedi.

Boltonove optužbe su usledile nakon što je Tramp pokušao da Kinu učini centralnim pitanjem ovogodišnjih izbora, predstavljajući sebe kao strožeg po pitanju odnosa prema Pekingu nego što je Bajden.

 „On je lažov“, izjavio je Tramp za Vol strit džurnal (Wall Street Journal), dodajući da su ga svi u Beloj kući mrzeli. On je u intervjuu za Foks Njuz (Fox News) rekao i da je Bolton otkrio vrlo poverljive informacije, za šta nije imao odobrenje.

Knjiga „Soba u kojoj se sve dogodilo“ već mesecima je predmet pravnog spora između Bele kuće i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost.

Sukob je eskalirao u utorak nakon što je Trampova administracija na sudu pokušala da Boltonu oduzme zaradu od knjige i potencijalno zaustavi njeno objavljivanje, tvrdeći u optužbi da je Bolton prekršio ugovor o poverljivosti informacija i na taj način rizikovao nacionalnu bezbednost usled izlaganja tajnih podataka. Ipak, pravni postupak Bele kuće nije učinio mnogo kako bi sprečio iznošenje detalja iz Boltonove knjige u javnost, jer su Si-En-En (CNN) i drugi mediji objavili da poseduju kopiju knjige, čije je objavljivanje zakazano za sledeću nedelju.

Pritisci na bivšeg savetnika za nacionanu bezbednost ne prestaju, a Ministarstvo pravde (Department of Justice) zatražilo je hitnu naredbu od sudije Okružnog suda Rojsa Lamberta (Royce Lamberth) da zaustavi izdavanje knjige.


Ivana Vulović