Prvi put u poslednja dva meseca borba protiv virusa korona nije glavna tema javnosti u Sjedinjenim Državama. Ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu krajem maja i dalje okupira pažnju medija „preko bare“. Mnoštvo protesta širom zemlje, koji imaju za cilj da skrenu pažnju na rasnu nejednakost i potresaju američko društvo, prava su prilika za oba predsednička kandidata, Donalda Trampa (Donald Trump) i Džozefa Bajdena (Joseph Biden), da učvrste svoje pozicije unutar biračkog tela, kao i da steknu dodatnu podršku koja može biti presudna za ishod novembarskih izbora.

Za razliku od Trampa, bivši potpredsednik u administraciji Baraka Obame (Barack Obama) nije bio politički aktivan za vreme pandemije, već je najveći deo vremena provodio u samoizolaciji u svom domu u gradu Vilmington, u saveznoj državi Delaver. Nakon ubistva Flojda i izbijanja protesta, Bajden je prošle nedelje po prvi put napustio Delaver i otišao u posetu Pensilvaniji gde je održao govor u kome je podržao borbu Afroamerikanaca, ali isto tako i istakao da nema mesta za nasilje prilikom protesta. Uz to je kritikovao i odnos Donalda Trampa i policije prema učesnicima protesta.

Nakon posete Pensilvaniji, bivši senator države Delaver sprema se da danas poseti saveznu državu Teksas i grad Hjuston kako bi lično izjavio saučešće porodici nastradalog Džordža Flojda, prenosi CNN. Poznato je da su i Bajden i Tramp kontaktirali porodicu nakon nesreće. Bajden je u razgovoru sa Donom Lemonom (Don Lemon) sa CNN rekao da je zahvalan porodici na izdvojenom vremenu, kao i da je pokušao da im pruži kakvu takvu utehu nakon velikog gubitka. Pored toga, on je naveo da je i sam upoznat sa tim kako je izgubiti dete, s obzirom da je 2015. godine preminuo njegov sin Bo Bajden (Beau Biden). Pored posete porodici, Bajden će snimiti i kratak video posvećen Džordžu Flojdu koji će biti pušten za vreme sahrane u utorak. Ipak, budući predsednički kandidat Demokratske partije neće prisustvovati sahrani, navodi CNN.

Sigurno je da će ovaj gest Bajdena poboljšati njegov, i ovako odličan, rejting kod afroameričke populacije, čiji glasovi mogu biti ključni za ishod izbora u saveznim državama poput Arizone, Džordžije ili Severne Karoline. Da li će to biti dovoljno da spreči Donalda Trampa u pokušaju da osvoji drugi mandat, vreme će pokazati.


Vuk Mišković