Američki ratni brodovi uplovili su u sporne vode u Južnokineskom moru čime se zaoštrilo rivalstvo između Sjedinjenih Država i Kine. Amfibijski jurišni brod USS America (LHA-6) i ratna krstarica Bunker Hill, ušli su u sporne morske vode, za koje kinezi tvrde da su njihove, krećući se iz pravca Malezije, prenosi The New York Times. Kako se dalje navodi, uprkos pandemiji virusa korona, Peking nije smanjivao svoje vojne aktivnosti u Južnokineskom moru, smatraju vojni analitičari, već upravo obrnuto.

Prema izveštavanju International Business Times, amfibijski brod nosio je najmanje pet pomorskih lovaca F-35B Lightning II, kao i MV-22B triltrotora i helikoptere tipa CH-52. Odluka o upućivanju američke vojske opravdava se solidarnošću sa Malezijom i Vijetnamom, koji su alarmirani poslednjim agresivnim akcijama Kine.

Prethodno su Sjedinjene Države tražile od Kine da prestane sa svojim nasilničkim ponašanjem u morskim vodama. Poslednjih dana pojavilo se nekoliko alarmantnih izveštaja o nizu provokativnih akcija Pekinga unutar onoga što Malezija naziva svojom isključivom ekonomskom zonom, što je podstaklo amerikance da intervenišu. Ono što je američku flotu navelo da interveniše, kao zvaničan razlog jeste potapanje vijetnamskog broda od strane kineskog nadzornog broda u spornim vodama.

Podsetimo, do pre svega nedelju dana, pojedini listovi poput CNBC upozoravali su da bi Peking mogao da iskoristi pandemiju korone kako bi ojačao svoje interese u Južnokineskom moru. Kineski ministar spoljnih poslova Zhao Lijian tim povodom je izjavio: „Kina poziva SAD da prekinu sa dovođenjem u vezu pandemije sa pomorskim pitanjima i fokusiraju se na domaću i međunarodnu borbu protiv pandemije umesto što rade drugačije“.

Situacija u tom delu postaje napetija kako vreme odmiče. Najskorija vest je da je australijski ratni brod HMAS Parramatta nedavno izveo vežbe sa američkom mornaricom, što je potvrdio i američki izvestilac Ministarstva odbrane rekavši da australijski brod zajedno sa američkim radi na jačanju stabilnosti i sigurnosti tog regiona.

Ovakvo vojno delovanje SAD korespondira i sa ponovnim usponom narativa Donalda Trampa kako je neophodno biti „jak“ prema Kini i pokazati joj zube, a koji je praćen optužbama na račun budućeg Trampovog protivkandidata Džozefa Bajdena da je suviše mek u odnosu prema Pekingu i da bi zapostavio nacionalne interese. Očigledno je da će Kina i Kovid-19 biti ključne teme kampanje za jesenje izbore.


Jovan Rađević