Borba protiv pandemije virusa korona, kao i predstojeći novembarski predsednički izbori glavne su teme američke javnosti u poslednjih nekoliko meseci. Iako se borba između aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) i demokratskog kandidata Džozefa Bajdena (Joseph Biden) polako zahuhtava, pažnju javnosti portekle nedelje zaokupirala je neočekivana pobeda Afroamerikanca Džamala Boumana (Jamaal Bowman) nad Eliotom Ejndželom (Eliot Engel) u okviru preliminarnih izbori unutar Demokratske partije za mesto u Predstavničkom Domu američkog Kongresa ispred 16. njujorškog distrikta.

Savezna država Njujork dozvolila da se glasa i putem pošte, tako da konačni rezultati neće biti poznati do početka jula, međutim sa obzirom da Bouman ima veliku prednosti (61% prema 36%) čini se da je njegova pobeda zagarantovana i da ti glasovi neće umnogome promeniti ishod izbora, iako Ejndžel još uvek nije proglasio poraz jer smatra da je neophodno da se svaki glas poslat poštom prebroji kako bi se došlo do konačnog rezultata.

Pobeda koju je ostvario Bouman je neočekivana iz nekoliko razloga. Pre svega, Ejndžel je dobro poznato lice u okviru Demokratske partije i od 1989. godine do danas je bio član američkog Kongresa. Sa druge strane četrdesetčetvorogodišnji Bouman je donedavno bio direktor niže srednje škole (middle school), tako da je bio velika nepoznanica pre početka kampanje. Ipak, glavna prednost koju je Ejndžel imao bila je finansijska potpora od raznih interesnih grupa kao što su AIPAC i NORPAC, koje su deo izraelskog lobija u SAD. Mnogi pobedu Boumana, koji je naspram sebe imao kako establišment Demokratske partije tako i izuzetno uticajan izraelski lobi, porede sa pobedom koji je ostvarila Aleksandria Okasio Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez) 2018. godine. Oba kandidata se nisu libila da kritikuju izraelsku politiku prema palestinskom narodu i tako pokazala da podrška od strane jevreskih interesnih grupa ne garantuje pobedu na izborima.

Još jedan važan aspekt Boumanove pobede je i taj da je Eliot Ejndžel bio član Odbora za spoljne poslove Predstavničkog Doma, koji je zadužen da dostavlja zakonske predloge u vezi spoljne politike Sjedinjenih Država u Kongres. Ejndžel je ovu poziciju koristio kako bi progurao mnoge „pro-izraelske zakone“.

Pored drugačijeg odnosa prema Izraelu, Boumanova politika odlikuje se u podržavanju Green New Deal-a, kao i programa „Zdravstvene zaštite za sve“ (Medicare For All), tako da je jasno zbog čega su povučene paralele između njega i Okasio Kortez. Vreme će pokazati da li ove pobede stvarno uspostavljaju novi talas političara unutar Demokratske partije koji su protivnici establišmenta i koji tom politikom pobeđuju na preliminarnim izborima ili su one samo izuzeci koji potvrđuju pravilo.


 Vuk Mišković