U subotu, 23. maja, stigli su rezultati izbora Demokratske partije na Havajima, na kojima je Džozef Bajden, sa 63,2 odsto podrške glasača, osvojio 16 od ukupno 24 delegata.

Inicijalno su unutarstranački izbori na Havajima bili zakazani za 4. april, ali su usled pandemije virusa korona, kao i u mnogim drugim državama, pomereni za kraj maja. Osim datuma, promenjen je i način glasanja – Havaji su se prebacili na glasanje poštom, a većina glasačkih listića poslata je već početkom marta.

„Iako nam je žao što smo morali da otkažemo organizaciju glasačkih mesta i mogućnost glasanja uživo, zdravlje i bezbednost su na prvom mestu u ovim izazovnim vremenima,“ rekla je Kejt Stenli, privremena predsedavajuća Demokratske partije Havaja. Stenli je za KGMB rekla da je odluka o slanju glasačkih listića putem pošte doneta pre odluke o ostanku kod kuće, te da nije bilo značajnijih organizacionih promena, dok je, kako prenosi AP News, treći krug glasačkih listića poslat glasačima koji su planirali da glasaju uživo.

Na unutarstranačkim izborima 2016. godine, pobedu je odneo Berni Sanders sa 17 delegata, dok je ada, nakon povlačenja iz trke 8. aprila, sa 36,8% glasova, osvojio osam delegata. Petak, 22. maj je bio rok za vraćanje glasačkih listića, a od 79,000 poslatih na adrese registrovanih glasača, vraćeno je 35,000, prenosi CNN.

Generalno, Havaji su tradicionalno uporište Demokratske partije. Havaji su od 1959. godine samo dva puta glasali za kandidata republikanaca na predsedničkim izborima – 1972. za Ričarda Niksona i 1984. za Ronalda Regana.

U međuvremenu, Bajden trenutno sveukupno ima 1,531 delegata, a kako bi osvojio nominaciju Demokratske partije, potrebno je da taj broj dođe do barem 1,991. Rezultati sa Havaja stigli su nakon izbora u Nebraski i Oregonu, kojima se Bajden približio nominaciji. Unutarstranački izbori u državama nastaviće se tokom naredna dva meseca, a promenama datuma je nastao „još jedan Super utorak“, gde će na izborima 2. juna u igri biti preko 600 delegata na 11 lokacija u SAD. Osim toga, 23. juna će se na izborima u Njujorku, četvrtoj državi po broju stanovnika, odlučivati o 274 delegata, prenosi CBS. Uz to, nove okolnosti su navele Demokratsku partiju da razmišlja o organizovanju putem interneta Nacionalne demokratske konvencije, koja je zakazana za 17. avgust u Milvokiju.


Mina Radončić