Senator Berni Sanders je okončao svoju predsedničku kampanju u sredu, očistivši tako put Džozefu Bajdenu ka demokratskoj nominaciji i obračunu sa predsednikom Donaldom Trampom na izborima u novembru, prenosi CNN. Trka za predsedničku nominaciju Demokratske partije se završava u trenutku dok se zemlja suočava sa pandemijom virusa korona (Kovid-19) usled koje je 15 saveznih država bilo prinuđeno da odloži preliminarne izbore. Istovremeno, pandemija je ograničila obojicu kandidata u svojim redovnim aktivnostima tokom kampanje, usmerivši ih na elektronsku komunikaciju sa svojim biračima.

U februaru se činilo da je Sanders spreman da prigrabi nominaciju nakon snažnog nastupa u Ajovi i pobeda u Nju Hempširu i Nevadi. Ipak, Sandersov nalet zaustavljen je već u Južnoj Karolini. Bajden je, u skladu sa motom ove države – Dok dišem nadam se (While I breathe, I hope) – pokazao da je i dalje u trci i da ne namerava tako lako da se preda. Dobijao je podršku svih kandidata demokrata koji su odustajali u ovom periodu i uprkos Sandersovom uspehu u Kaliforniji, ostvario je pobede u većini država tokom „Super utorka“. Na krilima uspeha, bivši potpredsednik duplirao je podvig nedelju dana kasnije, odnevši izuzetno značajnu pobedu u Mičigenu, državi u kojoj je Sanders odneo pobedu 2016. godine i koju je smatrao ključnom za svoj uspeh u ovoj izbornoj godini.

Sandersov odlazak iz trke predstavlja oštar udarac progresivnoj struji unutar Demokratske partije, koja je imala uzlet tokom i nakon kampanje 2016. godine i predvodila rasprave o pitanjima poput zdravstvene zaštite, klimatskih promena i rastuće ekonomske nejednakosti. Premda je njegova politika postajala sve popularnija tokom godina, senator iz Vermonta nije uspeo da dovoljno proširi svoju bazu glasača i privuče umerenije demokrate. Sada će, kao što je to učinio nakon odlaska iz preliminarnih izbora 2016. godine, pokušati da utiče na jedinog preostalog kandidata na način koji on najbolje zna – od spolja. Bajden je nekoliko puta pokušavao da se približi Sandersovoj bazi birača, koja je u proteklih pet godina prerasla u pokret koji bi mogao biti ključan za poraz Trampa na jesen.

Sanders je svoj poslednji javni događaj održao 9. marta, a od tada je sa prepunih skupova, usled opasnosti od širenja Kovid-19, prešao na digitalno obraćanje. Sa biračima je komunicirao virtuelnim putem i uključenjima uživo gde je obrazlagao na koji način bi njegov plan zdravstvene zaštite Medicare for All mogao sprečiti ili pomoći u ublažavanju udara izazvanih pandemijom. Očigledno je da ga je virus korona omeo da vodi kampanju najbolje što može. Ipak je Sanders „gospodar“ javnih obraćanja, čovek koji se „hrani“ energijom ljudi koji ga okružuju

Sada kada je Džozef Bajden ostao jedini kandidat demokrata za predsednika, ostaje nam da vidimo da li će nekadašnji Obamin potpredsednik uspeti da ujedini podeljenu Demokratsku stranku, okupi oko sebe i određeni deo umerenih republikanaca i odnese pobedu nad Donaldom Trampom na izborima u novembru. Pored unutarstranačkih razmirica, Bajden će morati pažljivo da vaga svaki svoj, ali i svaki potez Donalda Trampa tokom pandemije. Potrebno je da uloži puno napora kako bi uverio glasače da je on taj kandidat koji treba da se useli u Belu kuću 20. januara 2021. godine.


Ivan Životić