Nakon nemilih događaja u SAD – prvenstveno upada nasilnih demonstranata na Kapitol, a nakon toga glasanja u Predstavničkom domu za impičment predsednika Donalda Trampa – stižu i neke lepe vesti po građane SAD.

Naime, novoizabrani predsednik, Džozef Bajden, predstavio je predlog stimulativnog paketa za suzbijanje posledica pandemije virusa korona i ekonomske krize koju je proizvela. Ambiciozni paket pomoći obuhvata finansijsku podršku u iznosu od 160 milijardi dolara za testiranje vakcine i vakcinaciju, 350 milijardi za podršku zdravstvenim programima na republičkom i lokalnom nivou, 415 milijardi za podršku suzbijanju virusa i distribuciju vakcina protiv virusa korona, oko 1.000 milijardi za direktne isplate američkim domaćinstvima i blizu 440 milijardi za mala i srednja preduzeća i zajednice koje su posebno teško pogođene pandemijom, navodi se u Magazinu Gardijan (The Guardian).

Takođe, kratkoročna pomoć građanima u vidu čekova za porodice trebalo bi da iznosi 1.400 dolara po osobi, pored već isporučenih 600 dolara koje su građani dobili iz prošlog paketa pomoći. Dodatno osiguranje za nezaposlene takođe bi se povećalo sa 300 na 400 dolara nedeljno i produžilo do septembra ove godine. Zvaničnici tima za tranziciju naveli su da će Bajdenov plan ekonomske pomoći biti ispraćen još jednim sličnim paketom za nekoliko nedelja, navodi se u Glasu Amerike.

U okviru paketa pomoći Bajden je predvideo i podršku za 14 miliona Amerikanaca koji zaostaju u plaćanju stanarine u vidu moratorijuma na oduzimanje kuća i iseljavanja koji bi trebalo da se produži do septembra. Ovaj plan obuhvata i sredstva za plaćanje stanarine, kao i pomoć u plaćanju komunalija. Osnovna ideja je da se ljude zadrže u svojim domovima dok pandemija besni. Takođe, dodatnih pet milijardi bi se iskoristilo u pronalaženju sigurnog stana za one koji doživljavaju ili su u riziku od beskućništva, a fond bi pomogao osobama pred iseljenjem da dobiju pravnu pomoć.

Novoizabrani predsednik takođe je pozvao Kongres da podigne minimalnu cenu rada na 15 dolara na sat, a paket bi trebalo da obuhvati i pomoć za borbu protiv gladi. Pored toga, Vlada SAD potvrdila je dve različite vakcine za upotrebu u hitnim slučajevima. Obe zahtevaju dve doze i do sada je više od 10 miliona Amerikanaca dobilo prvu dozu, a Bajdenov cilj je da u prvih 100 dana nove administracije distribuira 100 miliona doza vakcine.

U SAD je do sada oko 390 hiljada ljudi stradalo od posledica virusa korona, a u poslednja dva meseca, zemlja se suočava sa najvećim porastom broja infekcija. Tokom prošle nedelje, svakodnevno je u proseku bilo novih 240 hiljada slučajeva zaraze i blizu 4.000 smrtnih slučajeva, podaci su magazina Njujork Tajms (The New York Times). Takođe, broj hospitalizacija je na rekordnom nivou, a broj nedeljnih zahteva za nezaposlenost skočio je na 965 hiljada, dok je pre pandemije cifra iznosila oko 225 hiljada.

Nova/buduća administracija veruje da će ambiciozni paket ekonomske pomoći imati velike izglede da obuzda zdravstvenu krizu u SAD.


Lazar Subotić