Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden predstavio je plan vakcinacije protiv virusa korona, sa ciljem da se proširi i osnaži odgovor vlade na izazove koje je pandemija donela. U fokusu Bajdenovog plana, nalazi se postizanje masovne imunizacije stanovništva, kao i poboljšanje komunikacije između saveznih država. Plan koji je predstavljen naglašava pojačani savezni odgovor, umesto da ključne detalje prepušta državama, kako bi se što efikasnije izborili sa pandemijom.

Bajdenova administracija planira da iskoristi resurse koji postoje na saveznom nivou, poput Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA), kako bi se stvorila mesta za sprovođenje masovne imunizacije, a prema planu, domovi zdravlja će moći direktno da pristupe zalihama vakcina kada im budu potrebne.

Planom je predviđeno i stvaranje partnerstava sa državama kao i lokalnim pružaocima usluga za pokretanje centara za vakcinaciju u zajednici širom zemlje i razmeštanje mobilnih jedinica za vakcinaciju u teško dostupnim mestima, koja su nedovoljno zaštićena. Takođe, planom je prepoznat i značaj dobre komunikacije među saveznim državama kako bi se osiguralo da u svakom trenutku, način dodeljivanja, kao i blagovremena isporuka vakcina, budu poznati kako lokalnim, tako i državnim donosiocima odluka. Podsetimo, države su se žalile na nedostatak jasne komunikacije tokom operacije Warp Speed koju je pokrenula administracija odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

U svom obraćanju u petak, Bajden je rekao kako građani Amerike ostaju u veoma mračnoj zimi, osvrćući se na to da se zemlja bliži broju od gotovo 400.000 umrlih. On je obećao da će u prvih 100 dana nove administracije biti vakcinisano 100 miliona Amerikanaca i još jednom dodatno potvrdio svoju uverenost u taj cilj. Kako bi se realizovala ova ideja nove administracije, neophodno je da dođe do oslobađanja svih rezervi druge doze vakcine.

Bajden je takođe najavio i pokretanje masovnih napora u obrazovanju kako bi se vratila vera u nauku, posebno kod Latinoamerikanaca i Afroamerikanaca. On je istakao da nijedna društvena grupa neće biti zapostavljena, dodajući da je virus imao nesrazmeran uticaj na indijanske, latino i afroameričke zajednice u Americi. Prema njemu, pravičnost je neophodna, kako bi svi građani bili zaštićeni.

Čini se da trenutni tempo kojim se vakcinacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće, još uvek nije zadovoljavajući. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zaključno sa 15. januarom, 12, 27 miliona ljudi je primilo prvu dozu vakcine, dok je 31,1 milion doza distribuirano. Nova administracija će morati da vodi veliku trku sa vremenom, ukoliko bude želela da ostvari cilj koji je Bajden postavio, a to je vakcinacija gotovo trećine stanovništva u prvih 100 dana rada.


Miljana Jovanović