Izabrani predsednik SAD, Džozef Bajden i potpredsenica Kamala Haris, u nedelju su objavili sastav tima za komunikacije koji će u potpunosti sačinjavati žene. Prema rečima novoizabranog predsednika, njihov izbor označava donošenje raznovrsnih perspektiva u radu, kao i posvećenost ponovnoj izgradnji države.

U pomenutom timu između ostalih nalaze se i članice nekadašnje Obama-Bajden administracije, poput Džen Psaki, koja će od januara rukovoditi saradnjom s medijima. Na čelu komunikacionog tima Bele kuće naći će se trenutna zamenica menadžera Bajden-Haris kampanje, Kejt Bedingfild.

Ovim imenovanjima Bajden nastavlja sa pažljivo izbalansiranim odabirom istaknutih zvaničnika u budućoj administraciji. Rečima reportera medijske kuće NBC News, nova administracija ide ka tome da obezbedi svojevrstan pandan brojnim različitostima koje postoje unutar američkog društva. Tako će se u već pomenutom timu zaduženom za komunikacije naći i značajan broj pripadnica manjinskih populacija (afroameričke, latinoameričke, LGBT).

Bajden i Haris u ponedeljak će primiti prvi predsednički Dnevni brifing, dokument koji sadrži poverljive informacije, a dostavlja se na dnevnom nivou. Time se nastavlja tranzicioni period kojim se nova administracija priprema za preuzimanje dužnosti u januaru. Prethodno je, protekle nedelje, izabranom predsedniku SAD dozvoljen pristup važnim informacijama za proces predaje vlasti od strane republikanske administracije.

Bajden je u ponedeljak takođe objavio imena ljudi na čelnim pozicijama u ekonomiji. Tako su potvrđene pretpostavke da će direktorka Centra za američki progres, Nira Tanden, imati glavnu reč kada se radi o budžetu, dok će Sesilija Rouz predsedavati Većem ekonomskih savetnika. Komentarišući najnovija imenovanja budući predsednik je naglasio: „Ovaj tim čine poštovani i inovativni javni službenici koji će pomoći zajednicama najteže pogođenim virusom COVID-19 i rešiti strukturne nejednakosti u našoj ekonomiji.“

Dženet Jelen nominovana je na mesto sekretara državnog trezora, a funkciju njenog zamenika trebalo bi da obavlja Vali Adejemo. Na svom Tviter nalogu, Jelen je obećala da će na novoj funkciji „svakodnevno raditi na izgradnji tog [američkog] sna za sve.“

Novim imenovanjima polako se zaokružuje struktura buduće administracije. Najavljeno je da će se predstavljanje kandidata održati ovog utorka u Bajdenovom sedištu, u Vilmingtonu (Delaver). Ipak, treba imati u vidu da se za sada može govoriti samo o nominacijama, sve dok Senat ne donese konačnu odluku.


Nikola Lukić