„Ono što sam uvek tvrdio u odnosu na Srbiju i Kosovo je da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država“, izjavio je juče predsednički kandidat demokrata Džo Bajden posle izjava o namerama koje su potpisale delegacije Beograda i Prištine, piše Radio slobodna Evropa, prenosi Nova srpska politička misao.

U izveštaju piše da Bajden nije upoznat sa sadržajem izjava, ali pretpostavlja da će te izjave ojačati nezavisnost Prištine.

Sporazum je, uprkos neočekivanom odlaganju, potpisan.______Autorka: Ivana Janković https://americki-izbori.rs/u-beloj-kuci-potpisan-ekonomski-sporazum-izmedju-beograda-i-pristine/

Posted by Američki izbori on Петак, 04. септембар 2020.

Nemački list Frankfurter almedinge cajtung piše da je Bajden još za vreme potpredsednikovanja 2009. godine izjavio, prilikom govora u Prištini, da je nezavisnost nepovratna.

Here’s my promise to you: If I have the honor of serving as the next commander in chief, I will ensure that our American heroes know that I will have their back and honor their sacrifice. Always.

Posted by Joe Biden on Четвртак, 03. септембар 2020.

Na navodne reči — do kojih je došao list Atlantik, a preneo ih Bi-Bi-Si na srpskomDonalda Trampa, predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), da su poginuli američki vojnici na ratištima „gubitnici“ i „naivčine“, što su Trampovi saradnici (uključujući i prvu damu Melaniju) demantovali, Bajden je istakao da njegov sin nije bio „navičina“ zbog toga što se prijavio kao dobrovoljac na Kosovu i Metohiji i Iraku. „Kada se moj sin dobrovoljno prijavio i pridružio Vojsci Sjedinjenih Država kao državni tužilac (savezne države Delaver), otišao je na godinu dana u Irak, osvojio je Bronzanu zvezdu i ostale pohvale i nije bio ‘naivčina’“, ljutito je komentarisao, prenosi Si-En-En.

First Lady Melania Trump Hits Back: ‘The Atlantic Story Is Not True‘

Posted by Donald J. Trump on Субота, 05. септембар 2020.

Podsetimo, predstavnici Beograda i Prištine — uz prisustvo predsednika SAD — potpisali su u Beloj kući izjavu o namerama koje bi trebalo da regulišu ekonomske odnose. Te izjave su bile jednostrane, nezavisne jedne od drugih („svako za sebe“) i, isto tako, nisu pravno obavezujuće. Usled toga, došlo je do izraelskoga priznanja prištinske nezavisnosti.


Luka Totaj