Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saglasili su se u petak da je potrebno da se koordinišu u pogledu pitanja od zajedničkog interesa, među kojima je i Zapadni Balkan.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je predsednik Bajden izrazio podršku Evropskoj uniji i naglasio da je posvećen poboljšanju i oživljavanju partnerstva između SAD i EU. Nadalje, lideri su se saglasili da četiri meseca suspenduju tarife povezane sa sporovima u Svetskoj trgovinskog organizaciji i da rade na njihovom rešavanju.

,,Lideri su razgovarali o značaju bliske saradnje SAD i EU na suzbijanju pandemije virusa korona i jačanju bezbednosti globalng zdravlja, postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, rešavanju klimatskih promena i snaženju demokratije.“ Takođe, ,,saglasili su se da se koordinišu u pogledu pitanja od zajedničkog interesa, među kojima su Kina, Rusija, Belorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan“, zaključuje se u saopštenju.

,,Drago mi je što sam danas popodne razgovarala sa predsednikom Bajdenom“ istakla je predsednica Evropske komisije, dodajući da je to početak dobrog ličnog partnerstva. Kao simbol novog partnerstva, fon der Lajen naglašava suspenziju carina uvedenih u kontekstu spora Airbus-Boeing.

,,Oboje smo se obavezali da se na osnovu rada naših trgovinskih predstvanika usredsredimo na rešavanje sporova oko vazduhoplova. Ovo je odlična vest za preduzeća i industrije sa obe strane Atlantika i veoma pozitivan signal za našu ekonomsku saradnju u godinama koje dolaze“, navela je u saopštenju Ursula fon der Lajen nakon razgovora sa Bajdenom.

Ursula je takođe istakla da je pozvala predsednika Bajdena na Globalni samit o zdravlju koji će se održati u Rimu 21. maja ove godine, s ciljem da se svet bolje pripremi za suočavanje s budućim pandemijama i poboljša zdravstvena zaštita širom sveta. Iskoristila je priliku i da se zahvali Bajdenu na povratku Sjedinjenih Država u okvire Pariskog klimatskog sporazuma, ističući značaj zajedničke odgovornosti u pogledu zaštite planete. U pogledu spoljne politike i pitanja od zajedničkog interesa, predsednica Evropske komisije navela je da će SAD i EU kroz blisku saradnju s NATO podržati demokratiju, stabilnost i prosperitet.


Ivana Janković