Tokom održavanja druge i finalne predsedničke debate između Donalda Trampa i Džozefa Bajdena mogli su se čuti stavovi kandidata o različitim temama. Neki od tih stavova bili su očekivani i predvidivi, međutim, ono što je privuklo pažnju javnosti jeste stav Bajdena o fosilnim gorivima i budućnosti naftne industrije u Americi. Kandidat demokrata je tokom svoje kampanje često govorio o važnosti ekonomije zasnovane na čistoj energiji i želji da do 2050. godine Sjedinjene Američke Države prestanu sa emisijom ugljen dioksida, tj. da postanu karbon-neutralne.

Nekadašnji potpredsednik je tokom kampanje nastojao da sa oprezom govori o pitanjima koja se tiču fosilnih goriva, a koja su od ogromne važnosti za američku ekonomiju i građane. Ipak, u četvrtak je ipak imao drugačiji pristup. Kandidat demokrata tvrdio je da nije zagovarao ukidanje tehnike dobijanja gasa iz škriljaca (fracking) i dodao da će raditi na tome da se napravi prekid sa korišćenjem nafte i drugih fosilnih goriva. Obraćajući se novinarima nakon debate, Bajden je rekao da to ne znači da će se odmah osloboditi fosilnih goriva, već subvencija za njih, naglasivši da će se fosilna goriva u Americi zadržati na duže staze. Kamala Haris je isto tako potvrdila da će Bajdenov tim nastaviti da podržava fracking. Valja samo napomenuti da su i demokratski kandidati za predsedničku i potpredsedničku funkciju iznosili drugačije stavove za vreme debate na unutarstranačkim izborima.

Bajdenovi stavovi o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama većinski su zasnovani na idejama levog krila Demokratske partije, a čini se da su njegove oprečne izjave o (ne)korišćenju fosilnih goriva i tehnike vađenja gasa iz škriljaca posledica nemogućnosti da objasni javnosti suštinu plana o energetskoj politici koji zagovara. Nedovoljna jasnost kao i nedoslednost u stavovima demokratskog kandidata definitivno bi mogla da utiče na izborne rezultate u državama u kojima naftna industrija igra ključnu ulogu.

Nakon Bajdenove izjave u vezi sa prekidom korišćenja nafte i fosilnih goriva, dvoje demokrata iz Oklahome i Novog Meksika, oglasili su se na Tviteru distancirajući se od izjave predsedničkog kandidata. Reakciju na Bajdenovu izjavu imali su i članovi Trampovog tima, te je ubrzo nakon završetka debate u Pensilvaniji objavljena reklama koja je prikazivala Bajdenove stavove u vazi sa naftnom industrijom. Republikanci će definitvno nastojati da u narednim danima prikupe deo glasačkog tela za sebe upravno na osnovu Bajdenove izjave.

Ono što je takođe sasvim izvesno jeste da će Bajdenov tim morati dosta da se potrudi da u narednom periodu sakupi podršku u državama kao što su Teksas, Pensilvanija i Ohajo (u kojima je naftna industrija izuzetno bitan faktor), s obzirom da će upravo ove kolebljive države imati izuzetno važan uticaj na izborne rezultate.


Miljana Jovanović