Izlaznost na rano glasanje u Teksasu nastavlja da obara rekorde. Protekle nedelje, broj izašlih na biračka mesta prevazišao je procenat onih koji su participirali na izborima 2016. godine. Do početka novembra, na izbore se odazvalo 9,7 miliona građana, što je oko 800 hiljada više nego lani.

Interesantno je primetiti da je izlaznost najveća u najnaseljenijim okruzima Teksasa. U jednom od takvih, okrugu Haris – trećem okrugu po broju stanovnika u SAD, koji između ostalih obuhvata i grad Hjuston – prethodnih dana podneta je peticija za poništavanje čak 127 hiljada glasova. Peticiju su podneli članovi Republikanske partije Vrhovnom sudu Teksasa u pokušaju da ospore glasove koji su u ovom okrugu, zbog pandemije virusa korona, prikupljani na specifičan način – na takozvanim drive-thru biralištima, odnosno u posebno podignutim prostorima gde su građani iz svojih kola predavali izborne listiće.

Vrhovni sud Teksasa, koji u potpunosti sačinjavaju republikanski kandidati, u nedelju je, bez obrazloženja, odbio pomenutu inicijativu. Ipak, u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu zakazano je hitno saslušanje pred federalnim sudijom u vezi sa ovim postpukom, a advokati podnosilaca peticije ne isključuju ni mogućnost da se zbog navodnog kršenja izbornog zakona, obrate najvišoj sudskoj instanci, Vrhovnom sudu SAD.

Republikanci se pozivaju na nedostatak eksplicitnih dopuštenja za ovakav način glasanja, i tvrde da bi se nešto slično moglo odobriti samo licima sa posebnim potrebama. Džared Vudfil, nekadašnji okružni rukovodilac Republikanske partije, eksplicitan je u svojoj zamerci apropo činjenice da je devet od deset drive-thru birališta smešteno u „demokratskim oblastima okruga“.

Nije slučajno što se pomenuti pokušaji članova (i simpatizera) Republikanske partije odvijaju baš ovde – okrug Haris jedan od onih koji naginju demokratama, i koji bi mogao da pomogne Džozefu Bajdenu u osvajanju čak 38 elektorskih glasova. Štaviše, u mesecima podrgevanoj rasno polarizovanoj atmosferi, važno je napomenuti da oko 40% populacije okruga čine Latinoamerikanci, dok je jedna petina Afroamerikanaca.

Da situacije ide u prilog demokratama govori i činjenica da su nakon dvadeset godina takoreći na korak od osvajanja većine u donjem domu teksaškog zakonodavnog tela.

Republikanska inicijativa nije novina. Vrhovnom sudu u Teksasu predat je sličan podnesak pre mesec dana, u stremljenju da se predupredi sporni način glasanja, ali je sud i taj pokušaj stopirao. Republikanci su nakon toga zahtevali da od partijskog kolege, guvernera Teksasa Grega Abota, dobiju potvrdu o legalnosti glasanja iz automobila, no i taj pokušaj okončan je bezuspešno, Abotovim ćutanjem. Guverner se pre nekoliko dana ipak obratio, ali na drugu temu, govoreći o mogućem izvođenju snaga reda na ulice u izbornom danu, naročito u Hjustonu, kako bi se predupredili eventualni nemiri.


Nikola Lukić