Džozef Bajden, kandidat Demokratske partije na predsedničkim novembarskim izborima gostovao je u petak u emisiji The Breakfast Club”. Tokom gostovanja, Bajden je imao priliku da odgovori na brojna pitanja koja zanimaju afroameričku zajednicu. Tom prilikom otvorene su mnoge teme poput Bajdenovog stava po pitanju legalizacije marihuane, podržavanja krivičnih zakona 1980ih i 1990ih koji su doveli do toga da brojni Afroamerikanci budu lišeni slobode, kao i konkretnih odluka koje se odnose na ovu zajednicu. Tokom razgovora, Bajden je više puta naglasio kako on uživa veliku podršku među Afroamerikancima, pomenuvši i brojna istraživanja javnog mnjenja koja govore u prilog tome.

Voditelj je istakao da ima dosta vremena do novembarskih izbora i da se afroamerička zajednica i dalje dvoumi da li da podrži Bajdena ili ne. Voditelj je takođe rekao da postoji još mnogo pitanja na koje bi voleli da dobiju Bajdenov odgovor, na šta je on odgovorio: Ukoliko niste sigurni da li treba da podržite mene ili Trampa, niste Afroamerikanci. Nekoliko sati nakon intervjua, Bajden se oglasio rekavši da su glasovi ove zajednice izuzetno važni i da ih on ne uzima olako.

Njegova izjava naišla je na burnu reakciju javnosti. Ubrzo se oglasio i republikanac Tim Skot(Tim Scott), senator afroameričkog porekla i rekao da Demokratska partija očigledno ne ceni dovoljno glasače ove zajednice s obzirom na Bajdenov komentar i podsetio da je na prethodnim predsedničkim izborima 2016. godine, 1.3 miliona Afroamerikanaca dalo svoj glas Donaldu Trampu. Takođe se oglasila i Katrina Pirson (Katrina Pierson), predstavnica grupe Black voices i članica Trampovog tima za kampanju. Ona je nazvala Bajdenovu izjavu rasističkom i nehumanom. S druge strane, u Bajdenovu odbranu stala je Simon Sanders (Symone Sanders) članica njegovog tima za kampanju, prema čijim rečima je Bajden samo potvrdio da će se zajedno s afroameričkom zajednicom boriti protiv Trampa.

Ova izjava demokratskog kandidata za predstojeće novembarske izbore mogla bi imati uticaj na to kome će Afroamerikanci dati svoj glas. Prema Bajdenovoj izjavi, ukoliko bi Afroamerikanci glas dali Donaldu Trampu, to bi značilo da nisu istinski pripadnici ove grupe. Krtičari ovakve izjave ističu da nije ni na Bajdenu, niti na bilo kome drugom, da na osnovu nečijeg opredeljenja na izborima odredi da li je neko Afroamerikanac, ili ne. S druge strane, podržavaoci ovakvog pristupa ističu da je Bajdenova poruka razmumljiva, ukoliko se pogledaju izjave sadašnjeg predsednika Amerike i njegov odnos prema ne samo afroameričkoj, već i drugim zajednicama koje žive u Americi i ne pripadaju većinskom stanovništvu.


Miljana Jovanović