Unutar američkih vojnih krugova se očekuje da će odlazeći predsednik Tramp uskoro doneti formalnu odluku kojom će iz Avganistana i Iraka biti povučeno nekoliko hiljada američkih trupa ranije nego što je to bilo predviđeno. Trenutno se u Avganistanu nalazi oko 4500 američkih vojnika, dok je u Iraku stacionirano oko 3000. Novom odlukom bi taj broj bio smanjen na 2500 u Avganistanu i manje od 3000 u Iraku do 15.  januara 2021. godine, svega pet dana pre inauguracije novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena. Osim Avganistana i Iraka, takođe će biti povučeni gotovo svi američki vojnici iz Somalije, kojih trenutno ima nešto više od 700.

Kao deo njegove „Amerika na prvom mestu“ agende, Tramp je kritikovao američko vojno angažovanje u inostranstvu i ulogu SAD kao „svetskog policajca“, obećavajući da će povući američke trupe iz „beskrajnih ratova“. Tokom četiri godine njegovog predsedničkog mandata, on ipak nije uspeo da u potpunosti ispuni ovo predizborno obećanje. Iako je prvobitno podržavao ratove u Avganistanu i Iraku, Bajden je okončanje „beskrajnih ratova“ takođe uvrstio u svoju spoljnopolitičku agendu, koja sadrži skepticizam prema radikalnoj transformaciji zemalja kroz njihovu invaziju i okupaciju.

Sa namerama američkog predsednika se nije složio senator Mič Mekonel, koji ih je uporedio sa povlačenjem iz Iraka 2011. godine za vreme Obamine administracije, tvrdeći da bi rano vojno dezangažovanje iz Avganistana i Iraka dovelo do povratka ISIS-a i jačanja globalnog terorizma. Među kritičarima se takođe nalaze nedavno otpušteni sekretar odbrane Mark T. Esper i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Esper smatra da još uvek nisu ispunjeni uslovi za značajno i naglo smanjenje američkog vojnog prisustva u ovim zemljama. Postoje spekulacije da je njegova smena, koja je deo jedne šire čistke visokih zvaničnika u okviru Pentagona, u stvari posledica njihovog protivljenja naporima Trampa da se približi potpunom ispunjenju svojih predizbornih obećanja pre nego što napusti Belu kuću u januaru sledeće godine.


Bojan Latinović