Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), obratio se juče naciji, posle senatskog usvajanja novčanoga paketa pomoći koji je on predložio, rečima da usvojeni plan pomoći stavlja Ameriku „na put pobede protiv virusa“ pružajući „porodicama kojima je potrebno najviše“, piše Glas Amerike.

Na početku izlaganja, Bajden se zahvalio Kamali Haris i senatorima koji su „tako naporno radili da postignu nagodbu učinivši pravu stvar za američki narod tokom ove krize“. Demokrata je naglasio da usvajanje ovog zakona uopšte nije bilo ni lako ni lepo, ali – u isto vreme – bilo je „očajnički potrebno“.

„Paket pomoći nas stavlja u poziciju da prevagnemo“, izneo je predsednik SAD, a prenosi Glas Amerike, „koristiće se i za prozivodnju i distribuciju vakcine. Očekujemo da će ih u maju biti dovoljno za sve građane. Više novca znači više vakcina – ali i više punktova za vakcinisanje. Osamdeset i pet odsto američkih domaćinstava dobiće 1.400 dolara po osobi. Biće napravljena ogromna razlika – obezbeđena je pomoć za 11 miliona nezaposlenih građana.“

Zakon o planu spasavanja Amerike, kako je zvanično ime ovom paketu, koštaće budžet 1,9 hiljada milijardi dolara i donet je veoma tesnom većinom (50 : 49) u gornjem domu posle rasprave koja je trajala približno 27 sati. „Džoker“ u ovom glasanju je bio Džo Mančin, demokratski senator iz Zapadne Virdžinije, nakon što su mu njegovi saborci iz stranke uslišili želju (uz proeske olakšice za nezaposlene) smanjivši prvobitno predloženu sumu od 400 dolara nedeljno za nezaposlene na 100 dolara manje.

Podsetimo, o ovome paketu pomoći je bilo reči još sredinom januara ove godine, da bi 27. februara izašao pred glasanje u Predstavničkome domu Kongresa SAD u kojem je rezultat bio 219 : 212 u korist Bajdenove zamisli. Svi republikanci su glasali protiv, a pridružila su im se i dva demokratska predstavnika – Volter Kurt Šrejder iz Oregona i Džared Forest Golden iz Mejna.

Sada, posle izglasavanja u Senatu, zakon se ponovo vraća u donji dom kako bi bio zvanično potvrđen, a onda ide na potpisivanje Džou Bajdenu posle kog će formalnopravno stupiti na snagu.


Luka Totaj