Od famoznih izbora 3. novembra prošlo je skoro mesec dana. Aktuelni predsednik Donald Tramp nije uspeo da obezbedi sebi reizbor i drugi mandat, dok je pobednik izbora bivši potpredsednik Džozef Bajden. Međutim, u nekim državama su rezultati dugo bili nepoznati, a dodatno Tramp je, odlučan da ne prihvati rezultate i poraz na izborima, zatražio i ponovna ručna prebrojavanja. Tramp je još pre nekoliko dana na svom Tviter nalogu objavio kako nije zabrinut za greške u brojanju nego za broj ljudi koji su nezakonito glasali, a potencijalno tražiće da se ovaj slučaj iznese i pred sud nakon ponovnog prebrojavanja.


Jedna od spornih država u kojim je Trampova kampanja podnela zahtev za ponovno prebrojavanje jeste Viskonsin, koji je Bajden dobio sa tesnom razlikom. Po navodima republikanaca, ova država je zabeležila veliki broj izbornih nepravilnosti, posebno u okruzima Milvoki i Dejn. Za svrhu ponovnog prebrojavanja izdvojeno je preko tri miliona dolara. Međutim, izgleda da je sve ovo bilo uzalud. Prebrojavanje glasova u dva sporna okruga je privedeno kraju i rezultati su ostali isti: Bajden je zvanični pobednik u ovoj državi, čak je posle prebrojavanja u dva sporna okruga utvrđena greška i da Bajden ima novih 87 glasova, i da je na kraju pobedio u Viskonsinu sa razlikom od preko 20000 glasova. Ove rezultate je potvrdila i predsedavajuća izborne komisije u Viskonsinu i potpisala je finalni izveštaj. Ostaje da vidimo da li će u narednih nekoliko dana Tramp ipak ovaj slučaj izneti pre sud.

Druga sporna država o kojoj se dosta raspravljalo u američkim medijima ovih dana jeste Arizona. U ovoj državi je manje više sve bilo poznato još u izbornoj noći, Bajden je pobedio sa razlikom od oko 11000 glasova. Međutim, od tada pa do danas je na ulicama ove savezne države bilo manjih protesta simpatizera i pristalica republikanaca koji su tražili ponovno prebrojavanje i nisu priznavali rezultate, i tim činom su stali uz predsednika Trampa.

Bajden je prvi demokratski predsednički kandidat posle Bila Klintona koji je pobedio u ovoj državi. Arizona je takođe prva država koja je potvrdila elektorske glasove koji će ići Bajdenu. Ovu informaciju su objavili državna sekretarka Kejti Hobs i guverner Dag Dusi, rekavši da su izbori u ovoj državi održani pod najboljim mogućim uslovima i da nije bilo nikakvih krađa.
https://www.youtube.com/watch?v=0xGehX1LRgo
U narednih nekoliko dana videćemo Trampove, a i uopšteno reakcije ostalih republikanaca i njihovog izbornog štaba. Dodatno, videćemo da li će Tramp izneti još neki od potencijalnih slučajeva pred sud, pre svega sporne okruge u Viskonsinu, za šta ima rok od samo nekoliko dana. Elektorski koledž će „okupiti“ i glasati 14. decembra čime će se i ovo izborno poglavlje u Sjedinjenim Državama, nadamo se, završiti.


Pavle Janošević