Donald Tramp — predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) — optužio je u petak američke lekare da profitiraju od smrti izazvanih kovidom 19 tokom govora na predizbornom skupu u Voterfordu, u Mičigenu, prenosi Si-En-En.

„Naši lekari dobijaju više novca ukoliko neko umre od kovida“, izjasnio se sedamdesetčetverogodišnjak dodajući da on zna da su američki lekari pametni ljudi, ali da njihova računica po kojoj „svi umiru od kovida“ nije dobra.

Tramp je ovu kritiku izneo kao odgovor na pitanje zašto je pandemija virusa korona bolje kontrolisana u nekim drugim državama (npr. Nemačka). „U Nemačkoj i u ostalim državama, ako imate srčani udar ili imate rak, ako ste smrtno bolesni i zakačite kovid, (lekari) vam kažu da ste umrli od raka, od srčanog udara“, kazao je predsednik SAD dodavši: „Kod nas, ako ste u nedoumici, izaberite kovid (kao uzrok smrti).“

Predsednica Udruženja američkih medicinskih radnika Suzan Bejli ističe da je Trampova kritika „zlonamerna, sramna i sasvim obmanjujuća optužba“. Ona je u pisanoj izjavi pod naslovom „Napadi na lekare i nauku se moraju okončati“ navela da se odnos pacijent-lekar „oslanja na otvorenom i iskrenom razgovoru, kao i čvrstom poverenju da mi (lekari) donosimo odluke u vezi sa zdravljem naših pacijenata bez nepodesnog uticaja ili sukoba interesa“. Lekari vode bitku na dva fronta, ističe ona. Jedan front je protiv kovida 19 (u kojem rizikuju svoje živote), dok je drugi pred javnim mnjenjem i opravdavanju samoga legimiteta medicinskih radnika.

I Trampov najveći takmac na predstojećim izborima, demokrata Džo Bajden — na predizbornom skupu u glavnome gradu Minesote Sent Polu — rekao je da bi aktuelni predsednik SAD trebalo da prestane s napadima na lekare i da radi svoj posao. „Ovo je isti čovek koji je pre nekoliko sedmica, kada mu je rečeno: ‘Gubimo na hiljade života dnevno’“, odgovorio: „To nam je što nam je.“ Bivši potpredsednik SAD je zaključio da se Tramp, „mahavši belom zastavom“, predao ovom virusu, ali američki narod se ne plaši i ne odustaje.

Predsednički izbori na programu će biti sledećega utorka, iako je već počelo tzv. prevremeno glasanje.


Luka Totaj