Nakon najave Donalda Trampa u govoru o stanju nacije  da će do početka 2021. godine biti završeno još 800 kilometara zida na južnoj granici Sjedinjenih Američkih Država, preuzeti su dalji koraci u ispunjenju datog obećanja. Najavljeno je izdvajanje oko 3,8 milijardi dolara za fond namenjen borbi protiv trgovine drogom, što u prevodu znači investiranje u projekat za izgradnju zida. Po ovom planu, sredstva bi bila preuzeta iz budžeta Departmana za odbranu. Kako prenosi New York Times, Pentagon je prošlog utorka obavestio Kongres o odluci da se prenese 3,8 milijardi dolara za projekat izgradnje 285 kilometara zida, što je nešto više od prošlogodišnje cifre koja je iznosila 3,6  milijardi američkih dolara.

Ovakva zamisao dočekana je sa neodobravanjem u Predstavničkom domu. Članovi Komiteta za oružanu službu, među njima i pojedini republikanci, ističu da ovakva odluka može imati samo negativne posledice. Republikanac Vilijam Tornberi kao jedan od članova Komiteta smatra da je pogrešno što se ovako važna odluka donosi van Kongresa i da se njome krše principi podele vlasti. Dodao je da se takvim ponašanjem narušava princip civilne kontrole nad vojskom i da finansiranje ovakvog projekta treba da dođi iz „džepa“ Departmana za nacionalnu bezbednost, a ne iz Departmana odbrane. Takođe, najavio je da će Komitet preuzeti sve moguće korake da spreči izvršenje ovog plana.

Nešto oštriju ocenu ovakve ideje dao je predsednik Komiteta, demokrata Adam Smit, koji smatra da je takvo ponašanje Trampa čista krađa sredstava namenjenih odbrani države zarad ispunjenja njegovih predizbornih obećanja. Smit je dodao i da je izgradnja zida besmislena i da je već potrošeno previše sredstava.

Ni senatori u nisu ostali nemi. Demokrate iz svih potkomiteta Senata nadležnih za izdvajanje sredstava za odbranu, saglasili su se sa ocenama kolega iz Predstavničkog doma i dodali da se ponavlja scenario od prošle godine. Reč je o situaciji gde Departman odbrane nije poslao, a Kongres nije potvrdio, nijedan zahtev za prenos sredstava na izgradnju zida, a novac je ipak potrošen. U pismu Sekretaru odbrane, Marku Esperu, senatori iz redova demokrata istakli su da ovakva praksa remeti uspostavljenu proceduru u kojoj se vrše konsultacije sa potkomitetima nadležnim za nadzor odbrane kada je u pitanju prenos novca iz jedne oblasti u drugu. Kako prenosi The Hill, Esper je obrazložio ovakav potez administracije objašnjenjem da je pitanje bezbednosti granice ujedno i pitanje bezbednosti države.

Prenamenom sredstava su najviše pogođeni projekti izgradnje novog aviona F-35, planovi izrade novih plovila za mornaricu, ali i Nacionalna garda. Garda predstavlja najvećeg „gubitnika“ – oko 1,3 milijarde dolara namenjenih njenom naoružavanju i održavanju biće preusmereno na izgradnju zida na granici sa Meksikom. Ovakvo zapostavljanje Nacionalne garde može imati ozbiljne posledice na borbenu gotovost čitave vojske SAD jer se upravo u njenim okvirima vrši održavanje jednog dela opreme američke vojske, napominje senator demokrata Džozef Mančin.

 Do sada je izgrađeno nešto manje od 200 kilometara, dok se čitava granica proteže na preko 3100 kilometara. Odnos dužine granice i onoga što se još planira izgraditi ovim sredstvima do kraja Trampovog mandata, dovodi do zaključka da ovakav potez ima samo jednu namenu – sakupljanje političkih poena u trci za predsednika pokretanjem pitanja ilegalne imigracije i brige o nacionalnoj bezbednosti.


Aleksandar Bogićević