Pit Butidžidž, bivši učesnik u trci za predsedničku nominaciju demokrata, u petak je objavio svoj sledeći korak – „Osvojiti eru“ (« Win the Era ») je ime novoosnovanog političkog akcionog komiteta, koji će podržavati mlade kandidate u drugim političkim trkama.

Internet stranica je već postavljena, a glavna poruka koju Butidžidž šalje je: „Ulog je prosto preveliki da bismo se sada povukli u stranu. Zajedno možemo izgraditi eru koja mora doći sledeća“. Nekadašnji gradonačelnik Saut Benda (Indijana) i doskorašnji kandidat na unutarstranačkim izborima Demokratske partije za predsedničku nominaciju, nazvao je novi politički akcioni komitet (PAK / PAC – Political Action Committee) po sloganu koji je neretko koristio i u svojoj izbornoj trci – „Osvojiti eru”.

Komitet će podržavati mlade kandidate u ostalim izbornim trkama, sa ciljem da oni postanu novi lideri i snaga demokrata. On je u svom obraćanju putem mejla napisao: „Naša nacija i svet se trenutno suočavaju sa preokretom, i zbog toga je sada važnije nego ikada podržati i izabrati dobre lidere ovog novembra, kao i ubuduće“. On je tom prilikom ukazao na važnost jakog vođstva na svim nivoima vlade – i državnom i lokalnom.

Grupa je postavila pet kriterijuma za prepoznavanje kandidata kojima će ukazivati podršku, pa će u njihovom fokusu biti kandidati koji predstavljaju generacijsku promenu u politici, dolaze iz više različitih delova SAD-a, vode kampanju u obično konzervativnim delovima države, zalažu se za politike u vezi sa temama koje je Butidžidž pokrenuo tokom kampanje 2020, kao i oni koji su „tu iz pravih razloga“ – preneo je Si-En-En (CNN). Teme koje će komitet staviti u prvi plan su klimatske promene i bezbednost u sajber prostoru, a uz komitet će biti osnovana i s njim povezana neprofitna grupa.

Osim naziva, sličnost je uočljiva i u izgledu logoa komiteta – gde je umesto njegove kampanje reč „Pit“ („Pete“) sada napisano „Osvojiti eru“. Izbornu trku Pita Butidžidža obeležila je početna pobeda na kokusu demokrata u Ajovi. Međutim, on se početkom marta, u predvečerje Super utorka, povukao iz trke i objavio svoju podršku Džozefu Bajdenu.

Tokom svoje kampanje je zadivio mnoge i pokazao svoje veštine prikupljanja sredstava, uspevši da za nešto više od godinu dana prikupi sto miliona dolara do kraja 2019. godine, od kojih su 43 miliona činile donacije od po manje od dve stotine dolara. Zbog toga što nije nominovan, ta sredstva se sada refundiraju, a procenjeno je da je u fondu preostalo još okvirno 2,8 miliona dolara. Kako prenosi Njujork tajms, prilikom najave osnivanja PAK-a, Butidžidž je pozvao donatore koji su ga podržali u izbornoj trci da novac preusmere i doprinesu PAK-u, gde je gornja granica doprinosa postavljena na pet hiljada dolara po donatoru.


Mina Radončić