Administracija Donalda Trampa odlučna je u nameri da okonča imigrantski program koji pruža pravnu zaštitu mladim doseljenicima nelegalno dovedenim u SAD u detinjstvu.

Potvrda ove informacije dolazi iz Departmana domovinske bezbednosti (DHS) samo nekoliko dana nakom što je Vrhovni sud SAD doneo odluku kojom pokušaje Trampove administracije da ukine program pod nazivom Odložena akcija za pridošle u detinjstvu (Deferred Action for Childhood Arrival – DACA), ocenjuje „proizvoljnom i kapricioznom“. Odlukom Vrhovnog suda, koju je podržalo pet od devet sudija, od deportacije je zaštićeno oko 650 hiljada „sanjara“, kako se ova grupa mladih imigranata naziva.

U obrazloženju, glavni sudija Vrhovnog suda, Džon Roberts, naveo je da se ova odluka ne odnosi na politiku programa DACA, već na neispunjavanje procedure predviđene Zakonom o upravnom postupku (Administrative Procedure Act). To implicira da je predsedniku Trampu ostavljen prostor za dalje akcije usmerene ka imigrantima i okončanju pomenutog programa.

Trampova reakcija došla je očekivano brzo, i to pre svega na Tviteru. Nakon tvita u kom kritikuje najvišu pravnu instituciju u SAD, usledio je komentar: „Da li imate utisak da me Vrhovni sud ne voli?“

Tokom vikenda u javnost su dospevale informacije da će administracija nastaviti da traži modalitete za okončanje programa DACA, no, preciznijih informacija nije bilo. Rojters prenosi izjavu sekretara Domovinske bezbednosti, Čeda Volfa, da će proces obnavljanja viza za „sanjare“ biti nastavljen do daljnjeg.

Postoji nekoliko mogućnosti za potencijalno okončanje ovog programa koje administraciji stoje na raspolaganju. Volf za CBS navodi da će prvenstveni cilj njegove agencije biti da privoli Kongres kako bi se ovo pitanje rešilo (što je prilično ambiciozno imajući u vidu da većinu u Predstavničkom domu drže demokrate). Ipak, postoji i mogućnost, koju je tokom vikenda naglašavao i sam Tramp, da se isprave nedostaci u proceduri, dostavljanjem dodatne dokumentacije. Na kraju, ukoliko nijedan od ovih pokušaja ne bi uspeo, DACA program mogao bi da se zabrani izvršnom uredbom predsednika SAD. Da li će biti vremena da se tako nešto sprovede do 3. novembra, ostaje pitanje.

Izvor fotografije: Flickr

Odluka Vrhovnog suda dočekana je kao veliki trijumf među udruženjima imigranata, naročito u okolnostima masovnih protesta koji već duže vreme potresaju SAD. Ovakav epilog dolazi u istoj nedelji sa odlukom Suda kojom se zabranjuje otpuštanje radnika sa posla na osnovu njihovog seksualnog opredeljenja.

Programom Odložene akcije za pridošle u detinjstvu uvedenim 2012, za vreme Obaminog mandata, nelegalnim imigrantima obezbeđena je prilika da apliciraju za dvogodišnje odlaganje deportacije uz mogućnost zaposlenja u SAD i ostvarivanja socijalnog osiguranja. Ipak, Trampova administracija od svog stupanja na dužnost nastoji da ospori program, pozivajući se na zaobilaženje procedura u njegovom donošenju.


Nikola Lukić