Uprkos tome što globalna pandemija virusa korona sprečava kandidate da izbornoj kampanji pristupe na tradicionalne načine, to ne znači da se predsednička trka uveliko ne zahuktava. Donald Tramp, nalazi se u svojevrsnoj ,,funkcionerskoj kampanji“, u kojoj biračko telo budnim okom prati svaki njegov potez preduzet na rešavanju zdravstvenih, ali i ekonomskih posledica pandemije. Džozef Bajden, sa druge strane, na najbolji način koristi mogućnosti savremenog doba i svoju kampanju vodi putem interneta, TV reklama i drugih elektronskih medija.

CNBC u svom istraživanju targetira ključna pitanja koja su trenutno u žiži interosovanja američke javnosti. Ovo istraživanja izvršeno je u 6 saveznih država, za koje analitičari smatraju da će od njihovih glasova umnogome zavisiti novembarski izbori. Najznačajnija je Florida sa svojih 29 elektora, ali su naravno uključene i tri države tzv. pojasa rđe (rust belt), Pensilvanija, Mičigen i Viskonsin, kao i Severna Karolina i Arizona.

Na prvom mestu, pitanje oko kojeg će se dominanto opredeljivati biračko telo na ovim izborima, jeste borba na suzbijanju virusa. Trenutno 51% ispitanika smatra da bi Džo Bajden i Demokrate bili uspešniji u borbi sa koronom, kao i da bi pre nego Tramp i Republikanci sprečili izbijanje nove pandemije.

Kada je o ekonomskim pitanjima reč, dvojica predsedničkih kandidata su takođe veoma izjednačeni. Solidan privredni rast, postignut za vreme Trampovog mandata, doneo mu je blagu prednost. Kada je reč o njegovoj ekonomskoj politici, 52% ispitanika je smatra dobrom, dok 51% veruje da je Tramp uspešniji u kreiranju novih poslova, nego što bi to bio Bajden.

Veliki broj ispitanih na nacionalnom nivou, njih 68% smatra da će Sjedinjene Države doživeti ekonomski pad, usled virusa korona. Na pitanje, ko bi zemlju bolje izvukao iz očekivane recesije, 50% ispitanika kaže da je to Donald Tramp, dok druga polovina ipak veruje da bi Bajden brže oporavio ekonomiju.

Pitanja na kojima Džo Bajden ostvaruju svoju vrednost jesu pre svega ona koja najviše pogađaju srednje i niže slojeve. Takon na primer, 52% ispitanih smatra da bi Džo Bajden zdravstvenu zaštitu učinio pristupačnijom, ali da bi takođe u svojoj politici na prvo mesto stavljao potrebe srednje klase.

Na osnovu ovih rezultata, možemo da zaključimo da je na ključnoj temi borbe protiv pandemije, i sa njom povezanim temama zdravstvene zaštite i ekonomskog oporavka, biračko telo gotovo ravnomerno podeljeno. Međutim, prema istraživanjima portala FiveThirtyEight, broj onih koji ne odobravaju mere Donalda Trampa u konstantnom je porastu u protekle dve nedelje.

Sedmog aprila bilo je 46,4% onih koji smatraju da Tramp krizom ne rukovodi dobro. Danas se taj broj popeo na natpolovičnu većinu građana, i po svoj prilici, i dalje će rasti. Ukoliko uskoro ne uspe da izađe na kraj sa ovim problemom, osvajanje drugog predsedničkog mandata može biti ozbiljno dovedeno u pitanje.


Sava Mitrović