Predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjavio je u sredu da je Amerika spremna za povratak učenika u škole. Istovremeno je ušao u novi sukob direktorom Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, doktorom Entonijem Faučijem (Anthony S. Fauci) koji smatra da je takva odluka preuranjena.

Tramp je izjavio da je vrlo iznenađen nastupom Faučija, koji je prilikom obraćanju Senatu apelovao na predstavnike ovog tela da se sačeka sa odlukom o otvaranju škola, budući da virus korona može imati veoma štetne posledice po najmlađe građane Amerike. Takođe, Fauči je naglasio da bi ovakva mera, zajedno sa prebrzim otvaranjem ekonomije, mogla da ubrza epidemiju i proizvede ogromne posledice.

Stručnjaci u oblasti zaraznih bolesti istraživali su više od 100 slučajeva retkog i opasnog sindroma, za koji smatraju da je povezan sa virusom korona. Prema Faučijevim rečima, deca su se do sada odlično držala kada je reč o virusu i nisu bila najviše pogođena, ali je dodao i da nove okolnosti nalažu dodatnu zabrinutost.

Kako prenosi Njujork Tajms (New York Times), predsednik Tramp je čvrsto uveren da se škole moraju otvoriti, dodajući da se „nezgode mogu dešavati na putu do škole“, odnosno da virus ne mora biti jedini razlog nesreće u Americi. S druge strane, stručnjaci su veoma zabrinuti zbog najnovijih otkrića. Pojedini doktori čak smatraju da decu mogu biti nedeljama izložena virusu pre nego što pokažu znake bolesti.

Dok se čeka odluka o otvaranju škola, Amerika se ponovo suočava sa dilemom – politika i privreda, ili struka. Do kraja pandemije ovakve dileme biće svakodnevne.


Danilo Savić