U nedelju je održana konferencija za štampu radne grupe Bele kuće za koronavirus. Govorio je i predsednik Tramp koji istrajava u nameri da Amerikance uveri kako upotreba leka za malariju, hidroksihlorokina, „ne može da donese ništa loše“. „Nemamo vremena da čekamo na laboratorijska testiranja“, tvrdi Tramp. On je obelodanio kako će SAD u narednom periodu nabaviti 29 miliona doza pomenutog leka.

Čitava priča oko upotrebe hlorokina za tretman pacijenata obolelih od virusa COVID-19 potekla je od istraživanja sprovedenog u Francuskoj na malom broju pacijenata, koje je pokazalo da se oko polovine slučajeva tretiranih ovim lekom oporavilo u roku od pet do šest dana. Ipak, francusko Ministarstvo zdravlja apeluje da se upotrebi ovog leka treba pribegavati jedino u „najtežim hospitalizovanim slučajevima“ uz strogi lekarski nadzor, imajući u vidu ne tako male nuspojave koje u tretmanu hlorokinom mogu nastati.

Jedan od vodećih epidemiologa u SAD, Entoni Fauči, u izjavi za CBS ponovo je upozorio da pomenuti lek za malariju nije dokazano efikasan u borbi sa koronavirusom: „Postoje slučajevi koji pokazuju da može da bude efekta, a tu su i oni drugi koji ukazuju da nema efekta. Mislim da, iz ugla nauke, ne možemo definitivno tvrditi da lek funkcioniše.“ Kad je Faučiju na jučerašnjoj konferenciji postavljeno slično pitanje, predsednik Tramp se umešao i sprečio da do odgovora dođe.

Do ponedeljka ujutru, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins (Johns Hopkins University) potvrđeno je gotovo 340 hiljada slučajeva zaraze koronavirusom, dok je zabeleženo blizu deset hiljada preminulih. To znači da su SAD i dalje vodeća država po broju zaraženih, a ako se ovaj trend nastavi (što je nesumnjivo), i po broju preminulih će prevazići trenutno najveća žarišta virusa, Italiju i Španiju. Tramp je izrazio izvesnu dozu optimizma u poređenju sa onim što smo mogli čuti u njegovom obraćanju prethodnog vikenda, dok je Fauči i dalje zabrinut za ishod naredne nedelje, iako ima naznaka da se kriva rasta polako ublažava. „Ublažavanje krive i njeno opadanje trebalo bi očekivati za oko nedelju dana ili malo više.“ No, rezultati tog opadanja se vide tek nedeljama kasnije, nagoveštava Fauči.

Na konferenciji je još bilo reči o dostavljanju medicinske opreme u zdravstvene centre širom SAD. Guverneri brojnih saveznih država u danima iza nas upozoravali su na neadekvatan odgovor federalnih vlasti na njihove potrebe, što je dovelo do situacije koju Gardijan slikovito opisuje kao „aukcijski rat“. Naime, u nedostatku medicinske opreme, pojedine države, poput Njujorka, plaćale su i po 15-20 puta više za zaštitne maske i rukavice, a sličan trend se primenio i na nabavku druge medicinske opreme, pa je tako cena rendgen mašine skočila između tri i pet puta u odnosu na redovnu.

U situacijama poput ovih, državni zakoni usmereni na kontrolu manipulacije cenama ne mogu se efikasno sprovesti, a čitav scenario dobija obrise žestokog takmičenja između saveznih država, praćenog sve većim sumama koje se za ove svrhe izdvajaju, što dalje opterećuje medicinske ustanove koje od državnih vlasti nabavljaju opremu. U konačnici, upozoravaju neki, ovakav trend opasan je za klinike u ruralnim sredinama sa znatno manjim finansijskim sredstvima, koje će se najverovatnije suočiti sa nemogućnošću nabavke potrebnih sredstava jer nemaju dovoljno dubok džep.


Nikola Lukić