Amerika se, kao i ceo svet bori sa krizom izazvanom epidemijom virusa korona. U izbornoj godini, posebno su značajne ocene glasača koliko je ova borba uspešna i njihovo zadovoljstvo merama koje sprovodi predsednik Tramp i guverneri država.

Odgovor predsednika Trampa i dalje privlači najveću pažnju, ali se mišljenje javnosti o njegovim naporima samo pogoršava. Prema ispitivanju FiveThirthyEight, čak 58% glasača izražava nezadovoljstvo merama sprovedenim u borbi sa epidemijom, dok ih samo 38% odobrava.

        Izvor: FiveThirthyEight

Jedna od mera sa kojom se glasači ne slažu jeste ponovno otvaranje škola na jesen za koje se predsednik Tramp snažno zalaže. Istrživanje Politico/Morning Consult pokazalo je da se 53% Amerikanaca ili pomalo ili snažno protivi otvaranju škola, dok samo 38% podržava taj korak. Ispitanici imaju i vrlo loše mišljenje (čak 65% ispitanika se protivi) o planu Trampove administracije da smanji savezno finasiranje škola ako se one u potpunosti ponovo ne otvore.

Prema anketama, predsednik Tramp nije dobio naročito pozitivne ocene ni u svojoj bazi: beli glasači bez fakultetske diplome i ruralni glasači. Među belcima bez fakultetske diplome, mere protiv virusa korona odobrava tek 50%, dok kod ruralnih birača samo 48%. Početkom aprila, predsednik Tramp je dobijao znatno bolje ocene u ovim grupama. Ključno pitanje je da li će glasači koji sada ne odobravaju mere predsednika Trampa, ipak u novembru glasati za njega.

Tokom krize izazvane epidemijom virusa korona, guverneri država su dobiljali bolje ocene za način na koji su se borili tokom krize u odnosu na predsednika Trampa. Međutim, nove ankete sugerišu da bi to moglo da se promeni, posebno za republikanske guvernere država u kojima je broj slučajeva porastao poslednjih sedmica.

Prema istraživanju koje je sproveo Galup (Gallup), u 26 država kojima upravljaju republikanci izraženo je nezadovoljstvo pristupom guvernera zdravstvenoj krizi, dok uglavnom pozitivan stav preovladava među stanovnicima 24 države kojima upravljaju demokrate. Tokom proteklog meseca udeo ispitanika koji su se složili da njihov guverner brine o bezbednosti i zdravlju njihove zajednice opao je za 8% (sa 61% na 53%) u državama sa republikanskim guvernerom, dok je podrška u državama koje vode demokratski guverneri oko 65%.

Loše su ocenjeni i planovi za borbu protiv virusa korona republikanskih guvernera, pri čemu samo 43% ispitanih smatra da im je guverner izneo jasan plan, u odnosu na 54% podrške od pre samo mesec dana. Suprotno, 58% ispitanih u državama koje vode demokrate smatraju da guverner jasno komunicira sa njima, što je skoro identično udelu sa početka juna.

        Izvor: FiveThirthyEight

Anketa sprovedena u šest država koje su ključne za ove izbore, donose posebno loše rezultate za guvernere Floride i Arizone, dve države u kojima je broj slučajeva zaraženih virusom korona porastao u prvoj polovini jula. Broj slučajeva je znatno porasta i u Teksasu, ali mišljenje javnosti podeljeno je o tome koliko se tamošnji guverner Greg Abot (Greg Abbott) dobro nosi sa krizom: 50% smatra da dobro radi svoj posao, dok 50% nije zadovoljno.

Iako je prisutna sve manja podrška merama predsednika Trampa u borbi sa virsom korona i nešto povoljnije viđenje načina na koji demokratski guverneri upravljaju krizom izazvanom virusom korona od načina na koji reaguju republikanski guverneri, pred Amerikancima je neizvestan period do izbora 3. novembra u kome mogu da promene svoje stavove.


Aleksandra Baklaja