U celom svetu, a tako i u Sjedinjenim Američkim Državama, govori se malo o čemu drugom, sem o pandemiji virusa korona. Danas su sve teme neposredno ili posredno vezane za virus korona, pa su tako i sva istraživanja javnog mnjenja usmerena ka ovim pitanjima. Jedno od interesantnih pitanja je koliko se oni koji sebe smatraju demokratama i republikancima razlikuju po viđenju aktuelnih pitanja, kao i da li im se razlikuje ponašanje u vreme virusa korona.

Prema sprovedenim istraživanjima, ostaje utisak da već postojeće predrasude i ustaljeni stavovi mogu da utiču na stavove Amerikanaca o nekim aspektima pandemije.

Čini se da je pitanje nad pitanjima ovih dana u SAD podrška postupanju i merama predsednika Trampa. Istraživanja očekivano pokazuju da su demokrate skeptičnije prema Trampovom postupanju u ovo vreme krize od republikanaca. Prosečna podrška svih Amerikanaca Trampovoj borbi sa virusom korona je 49.2%, pri čemu demokrate imaju mahon negativan stav, dok ogromna većina republikanaca (čak 86,2%) daje pozitivnu ocenu i podršku za mere predsednika Donalda Trampa. Od nezavisnih birača, njih oko 45,7% podržava postupanje Trampa u borbi sa virusom.

Izvor:FiveThirtyEight

Pored podrške predsedniku Trampu, i druga interesantna pitanja su bila predmet istraživanja javnog mnjenja, pa je potrebno pomenuti i sledeće zanimljive nalaze:

  • 96% republikanaca i 95% demokrata reklo je da češće pere ruke, prema istraživanju Selzer & Company
  • 93% demokrata i 89% republikanaca reklo je da bi im bilo neprijatno na prepunoj zabavi, dok 83% demokrata i 71% republikanaca bi se osećalo neprijatno da sada jedu u restoranu, prema istraživanju centra Pew
  • isti broj republikanaca i demokrata (72%) tvrdi da su zadovoljni reakcijama svojih država i lokalnih vlasti na virus korona, rezultati su ankete Daily Kos/Civiqs
  • 85% republikanaca i 91% demokrata podržava davanje novca u gotovini ljudima koji zarađuju manje od 100.000 dolara usled pandemije virusa, kao i da prilično ujednačen broj (90% demokrata i 93% republikanaca) podržava pomoć malim preduzećima, dok nisu tako ubeđeni u pomoć velikim korporacijama (38% republikanaca i 54% demokrata), rezultati su istraživanja ABC News/Washington Post

Značajnije razlike koje su postojale sredinom marta u pristupu između republikanaca i demokrata su se znatno smanjile, imajući u vidu da republikanci sada shvataju virus ozbiljnije i da preduzimaju sve propisane mere. Na doživljaj pretnje od virusa kod republikanaca, koji je sada daleko sličniji demokratama i nezavisnima, znatno je uticala rastuća ozbiljnost u pristupu i odluke predsednika Donalda Trampa, u istoj meri koliko je i u ranijem periodu to bilo, samo u suprotnom pravcu. Ipak, demokrate su i dalje više zabrinutije zbog pandemije od republikanaca, pa je 65% demokrata „izuzetno zabrinuto“ zbog virusa korona u svojoj oblasti, dok je kod republikanca to samo 21%, pokazuje istraživanje Civiqs. Ipak, u osnovi svi (91% republikanaca i 99% demokrata) kažu da su barem „malo zabrinuti“ zbog izbijanja pandemije u svojoj oblasti. Različita gledišta republikanaca i demokrata mogu biti rezultat drugačijih političkih uverenja i stavova, kao na primer da su demokrate sklonije da veruju naučnicima i naučno utemeljenim argumentima.


Aleksandra Baklaja