Za republikansku konvenciju nema mesta ni na Floridi. Nakon što je održavanje konvencije pomereno iz Šarlota u Severnoj Karolini u Džeksonvil, Florida, predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, je sinoć doneo odluku da se konvencija ipak ne održi na Floridi. Još je 2018. godine Šarlot izabran kao mesto za sledeću konvenciju, ali pandemija virusa COVID-19 je poremetila planove pa je, nakon sukoba sa demokratskim guvernerom Rojom Kuperom (Roy Cooper) u junu, odlučeno da se okupljanje dogodi u jednoj od kolebljivih država (swing states) – Floridi u periodu od 24. do 27. avgusta.

Nakon okupljanja u Talsi u Oklahomi koje je prošlo sa polupraznom dvoranom, Tramp bi mogao biti zabrinut da bi konvencija mogla proći u sličnom duhu. Florida je postala novo žarište pandemije sa preko 10 000 zaraženih u jednom danu pa bi se scenario iz Talse vrlo lako mogao ponoviti i u avgustu. Prema navodima kuće Si-en-en (CNN), već je nekoliko važnih republikanaca najavilo da neće ići u Džeksonvil što je dodatno zabrinulo predsednika. Prethodne nedelje bilo je izjava da bi se broj učesnika mogao ograničiti na 2 500 dnevno, osim poslednje večeri kada bi predsednik držao svoj govor kada bi bilo dozvoljeno 7 000 prisutnih.

Tramp je posle razgovora sa svojim šefom kampanje Bilom Stepijenom (Bill Stepien) i šeficom Republikanskong Nacionalnog komiteta Ronom MekDanijel (Ronna McDaniel) odlučio u četvrtak da bi najbolje bilo odložiti konvenciju dok još postoji mogućnost za to. Sajt Axios navodi da je još jedan od razloga za pomeranje konvencije i to što su Trampovi pomoćnici sugerisali predsedniku da bi se u medijima događaj više prepričavao kao pandemijska bomba nego kao mesto okupljanja republikanaca.

Među republikancima, posebno onima koji su radili danonoćno da se konvencija pripremi u rekordnom roku, postoji ozbiljno nezadovoljstvo jer je pomeranje okupljanja iz Džeksonvila značilo da su milioni dolara uloženih u pripremu propali.

I među građanima Floride je postojala bojazan da bi se konvencija pretvorila u žarište virusa korona. Prema istraživanjima Univerziteta Quinnipiac četvrtina republikanaca, 90% demokrata i 66% neodlučnih je procenilo da bi takvo okupljanje bilo nebezbedno. Čak su i zvaničnici u Džeksonvilu, koji pripadaju republikancima, izjavili da je izvođenje konvencije uz minimalne rizike nemoguće. Pored virusa rizik bi, prema šerifu okruga Duval gde bi se i održala konvencija, mogli predstavljati i rasni sukobi koji bi se mogli dogoditi u okrugu, a koji bi bili izazvani skupom.

Nepoznanica je gde će se održati konvencija i u kakvim uslovima će se izvesti. Vremena za organizovanje iste ostaje sve manje, a lista mesta u kojima bi rizik od virusa korona bio mali je sve kraća. Sasvim je sigurno da se na velika okupljanja kao što su bila 2016. ne može računati, a da li će se naći kompromis između mera predostrožnosti i masovnijih skupova, ostaje da vidimo.


Aleksandar Bogićević