Pandemija virusa korona (Kovid-19) paralisala je i transformisala čitav svet. Kako istaknuti stručnjaci zapažaju život nije isti i neće biti isti ni kada se pandemija bude zaustavila. Ipak, izgleda da su politička trvenja jedna od retkih konstanti u tekovinama brojnih civilizacija. S obzirom da su Sjedinjene Države najviše pogođene virusom, tamo je ta konstanta i najočitija. Umesto da lideri Kongresa i predsednik Donald Tramp preduzmu zajedničke napore protiv virusa koji značajno utiče na američku ekonomiju i ubija desetine hiljada Amerikanaca, događa se sasvim suprotno. Politički sukobi demokrata i republikanaca, kao i lični animoziteti i netrpeljivosti među političkom elitom, nisu zaobišli ni ovo vreme krize. Pored već standardnog dvoboja Tramp vs. Pelosi, rasplamsava se i sukob „velike kongresne četvorke“ – Mič Makonel vs. Čak Šumer i Nensi Pelosi vs. Kevin Makarti.

Odnosi demokrata i predsednika Trampa su posebno zategnuti. Nije da su ikada bili previše ružičasti, ali čini se da u poslednje vreme ne mogu da se dogovore gotovo ni oko čega. Kako izveštava CNN predsednika Donald Tramp i spiker Predstavničkog doma Nensi Pelosi nisu razgovarali mesecima. Izvesno je da Baraka Obama i Džon Bejner, kao ni Bil Klinton i Bob Dol, nisu bili najbolji prijatelji, ali profesionalna komunikacija nije izostajala.

Jedan od poslednjih sukoba nastao je pri pokušaju republikanaca da uliju dodatnih 250 milijardi dolara u Program zaštite plata (Payckeck Protection Program). Program je prvobitno predviđao 350 milijardi dolara sa namerom da stimuliše mala preduzeća dajući im zajmove radi isplate zarada. Međutim, demokrate su istakle zahtev za još 250 milijardi dolara za bolnice, državne i lokalne samouprave. Kako su republikanci tvrdili da će pregovori oko ovog predloga trajati dugo i da treba izglasati što pre prvobitni predlog, demokrate su ga blokirale.

S obzirom da mnogi vlasnici malih preduzeća sada ne mogu da isplate zarade svojim zaposlenima, republikanci navode da će početak ekonomske katastrofe ostati upamćen kao recesija Nensi Pelosi, a ne kao recesija predsednika Trampa. Republikanci vrše pritisak na demokrate tvrdeći da drže kao taoce mala preduzeća i ne žele da im pomognu. U ovom pravcu ide i reakcija predsednika Donald Tramp koji je juče na tviteru poručio da su ljudi već počeli da gube posao zbog odluke demokrata da zaustave ovaj predlog i izostanka novih sredstava.

Rad Kongresa ometaju i međuljudski odnosi ili možda nedostatak istih između onih koji čine „veliku četvorku“ Kongresa. Na primer, kod Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) i Miča Makonela (Mitch McConnell) još uvek postoji gorak ukus zbog načina na koji se odigrao poslednji krug pregovora o ekonomskoj pomoći za vreme Kovid-19. Stari sporovi otežavaju funkcionisanje i u običnim vremenima, a u vanrednim okolnostima dovode funkcionisanje institucija do granica nemogućeg. Po pravilu, kao i u svakoj državi, cenu plaćaju građani.


Aleksandra Baklaja