Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Tramp (Donald Trump), imao je čast da svojim govorom otvori, posle Superboula (Super Bowl), verovatno najveći sportski događaj u SAD. Reč je 62. po redu, trci  Dejtona 500 (Daytona 500). Ova trka otvara NASCAR seriju i ima veliki značaj za sve ljubitelje automobilizma širom Amerike i sveta.

Pre nego što je izgovorio čuvenu rečenicu: „Gospodo, pokrenite motore!“, predsednik je u svom govoru okarakterisao ovu trku kao borbu za „čistu američku slavu“. Takođe, on je iskoristio priliku i da pomene tzv. Gold Star porodice (porodice čiji su članovi izgubili život ratujući u vojsci SAD), rekavši da se njihove žrtve nikada neće zaboraviti i da im je on večno zahvalan. Tramp se na kraju obratio i samim vozačima i njihovim timovima poželevši im sreću. Svoj govor završio je rečima, koje prenosi Fox news: „Bog vas blagoslovio, Bog blagoslovio naše veterane, Bog blagoslovio našu vojsku i Bog blagoslovio Ameriku!“

Donald Tramp govorio na otvaranju

Osim što je imao funkciju „velikog maršala“ (Grand marshal), time što je dao vozačima znak da uključe motore, Tramp je u svojoj limuzini poznatijoj kao „Zver“ (The Beast) odvezao počasni krug oko staze, što ga čini prvim predsednikom koji je imao tu čast.

Dodatnu težinu ovom događaju dodaje i činjenica da je Donald Tramp tek drugi predsednik SAD koji je otvorio NASCAR seriju. Pre njega je to uradio, takođe republikanac, Džordž Voker Buš (George W. Bush) 2004. godine. Pored toga, vozač koji osvoji čitavu NASCAR seriju počasni je gost Bele kuće. Ovu tradiciju započeo je prethodni predsednik Barak Obama, a Donald Tramp ju je nastavio.

Iako su mnogi napali Trampa time što je jedan od najvećih sportskih događaja u godini pretvorio u ličnu političku promociju, predsednik Daytona International Speedway-a Čip Vajl (Chip Wile) je u izjavi od prošle nedelje, koju prenosi CNN, naveo da je počastvovan time što će Predsednik Sjedinjenih Država biti deo „Velike američke trke“.

Dok se kandidati za nominaciju Demokratske stranke pripremaju za nastavak unutarstranačkih izbora, aktuelni Predsednik koristi svaku priliku kako bi ojačao podršku među biračima i čini se da mu to, za sada, ide od ruke.


Vuk Mišković