Aktuelni predsednik i kandidat Republikanske partije na ovogodišnjim predsedničkim izborima, Donald Tramp, juče se sa platoa ispred Bele kuće obratio novinarima. Povod je bi Praznik rada (Labor Day), veoma značajan za američke građane. Reč je o državnom prazniku koji se održava prvog ponedeljka u septembru kako bi se ukazala čast i priznanje američkom radničkom pokretu, kao i dela i doprinosa radnika razvoju i dostignućima Sjedinjenih Država.

Praznik rada nosi sa sobom veliki simbolički značaj tako da uopšte ne čudi što je Tramp izabrao baš ovaj dan da održi svoj govor. Simbolički značaj ovog dana jeste činjenica da on predstavlja nezvanični kraj leta, a u većini država i dalje označava prvi dan škole i povratak đaka u školske klupe. Praznik rada takođe ima i izborni značaj: u ovogodišnjem slučaju to znači da je ostalo još nešto manje od dva meseca do novembarskih izbora. Samim tim nakon ovog dana počinje agresivnija kampanja predsedničkih kandidata.

Tramp je za početak obraćanja izabrao ekonomiju kao temu i posebno se osvrnuo na ekonomske posledice virusa korona kao i neka predviđanja iz jula meseca u vezi sa nezaposlenošću. Umesto predviđenih 10,5%, stopa nezaposlenosti iznosi oko 8,4% što predstavlja veoma brz oporavak, kako navodi Tramp. Tramp je takođe istakao da se i dalje intenzivno radi na pronalasku vakcine, ali nije vremenski specifikovao kada bi se ona mogla zvanično upotrebiti. Ipak, istovremeno je rekao da ne budemo iznenađeni ako to bude uskoro. Ovom prilikom je ujedno iskritikovao demokratski tabor. Naravno, pre svega Džozefa Bajdena i Kamalu Haris. Za Bajdena je prokomentarisao da će uništiti ekonomiju Sjedinjenih Država, dok je za Harisovu rekao da je veoma nekompetentna osoba, a posebno je zamerio njenu retoriku protiv vakcinacije. U kontekstu ekonomije, najavio je poreske olakšice za nove poslove kao i potpisivanje sedam novih međunarodnih ugovora.

Naravno, ni ovaj deo govora nije mogao proći bez prozivke na račun demokrata. Ovom prilikom je pričao o Bajdenovom timu ljudi koji je sastavljen od socijalista i socijaldemokrata koji će rasturiti američku ekonomiju, posebno u delatnostima kao što su energetika i poljoprivreda. Nije zaobišao ni Kinu. Izneo je činjenicu kako se Kina nada da će Bajden postati predsednik i da će demokratski kandidat, u slučaju pobede, postati kineski pion. Dodatno, Tramp Bajdenu pridaje etiketu osobe koja je tokom svoje četrdesetsedmogodišnje politike karijere slala američke poslove u Kinu, Meksiko i druge zemlje i tako oštetila američke građane, sa kojima često voli da se poistovećuje.

Poslednji minuti Trampovog dvadesetominutnog govora bili su posvećeni potencijalnoj demokratskoj administraciji koja bi, u slučaju Bajdenove pobede, označila povratak ratovanju u raznim delovima sveta. Ovom prilikom Tramp je naglasio kako poštuje vojsku, ali je istovremeno protiv visokih zvaničnika Pentagona koji koriste rat kako bi radili na obogaćivanju sebe i dobavljača a sve na račun vojnika.

Na kraju možemo reći da je ovo jedan tipičan Trampov govor, izrečen simbolično tokom Praznika rada. Možda se može se reći da je previše ponovio Bajdenovo ime, ali to naravno ništa nije čudno. Imajući u vidu da je ostalo nešto manje od dva meseca do samih izbora, možemo konstatovati da je ovakav govor samo uvertira u jednu agresivniju kampanju koja će se nastaviti tokom sledećih nekoliko nedelja.


Pavle Janošević