Dan nakon što je objavio plan za otvaranje države u tri faze, predsednik Donald Tramp je otvoreno podržao proteste protiv socijalnog distanciranja.  Protesti se odvijaju u par država koje su donele naredbu o obaveznom ostanku kod kuće, kako bi se suzbilo širenje virusa korona.

U seriji tvitova predsednik je pisao „OSLOBODITE MINESOTU!“, kao i „OSLOBODITE MIČIGEN!“. Reč je o dve države u kojima su na vlasti guverneri iz redova Demokratske partije, a koji su uveli stroga pravila po pitanju socijalnog distanciranja.

Takođe, poslao je i tvit podrške protestima u Virdžiniji koja je, osim ograničenja socijalnog distanciranja, uvela i oštre mere kontrole oružja. Stoga je predsednik, pored „OSLOBODITE VIRDŽINIJU!“ dodao i „Sačuvajte svoj veliki Drugi amandman. Pod opsadom je!“

Mnogi su ovaj potez videli kao loš primer političke kampanje. Smatraju da bi mogao da podstakne nasilje dok je borba protiv pandemije Kovid-19 u toku.

U cilju naglašavanja svog autoriteta, Tramp je ovu sedmicu započeo izjavom da je on taj koji odlučuje kada će se država otvoriti. Kao odgovor na kritike po pitanju te izjave, doneo je novi plan otvaranja države u tri faze, gde odluku o sprovođenju plana, ipak, donose guverneri. Međutim, iako je ovlašćenje „predato“ guvernerima, gorepomenuti tvitovi šalju poruku da je zapravo predata samo odgovornost. Guverner države Vašington, Džej Insli, rekao je da predsednik svojim tvitovima podstiče „nezakonita i opasna dela“ kao i da „dovodi milione ljudi u opasnost da se zaraze virusom korona“.

Ovakvi Trampovi istupi mogli bi se dovesti u vezu sa padom rejtinga. Naime, dok je krajem marta 49% ispitanika smatralo da predsednik dobro obavlja svoju dužnost, novo istraživanje koje je sproveo CNN pokazuje da danas svega 45% građana SAD deli to mišljenje. S obzirom na impulsivnu prirodu predsednika Trampa i karakter njegove dosadašnje vladavine, ne bi bilo začuđujuće da je poziv na proteste usmeren ka sticanju novih političkih poena.

Čini se da će Tramp ići i protiv saveta njegove administracije ukoliko smatra da je to potrebno. Neće ga u namerama sprečiti ni kontradiktornost koja proizlazi iz simultanih poziva na socijalno distanciranje i proteste širom države. Uostalom, učestale promene u njegovom kabinetu pokazuju i dokazuju da je, u krajnjoj instanci, on taj koji donosi odluke i brani ih svim raspoloživim sredstvima.


Ivana Janković