Pandemija uzrokavana virusom korona polako jenjava. Iako se stvari još neko vreme neće vratiti u „normalu“, mere zabrane kretanja i socijalnog distanciranja postepeno bivaju ublažene. Ovakvo stanje stvari pružilo je priliku aktuelnom predsedniku SAD-a Donaldu Trampu (Donald Trump) da počne da obilazi savezne države koje će biti presudne za ishod predsedničkih izbora 3. novembra.

Donald Tramp je ranije tokom meseca bio u poseti Arizoni i Pensilvaniji, tako da će Mičigen biti treća država koju će aktuelni predsednik obići nakon izbijanja pandemije. Poruka koju Tramp šalje ovim posetama je jasna-otvoriti državu što je pre moguće! Zbog toga i ne čudi izjava koju je dao pirlikom posete Pensilvaniji, kada je kritikovao njenog guvernera i člana Demokratske partije, Toma Vulfa (Tom Wolf). Tramp se obratio rečima koje prenosi CNN: „Moramo ubediti vašeg guvernera ovde u Pensilvanije da počne da otvara državu. Ima delova  Pensilvanije koji su jedva zahvaćeni virusom, a on želi da oni ostanu zatvoreni. To ne sme da se dopusti.“ Na predsedničkim izborima 2016. godine, Donald Tramp je odneo pobedu u ovoj saveznoj državi nad Hilari Klinton (Hillary Clinton), dok prema trenutnim procenama zaostaje za demokratskim kandidatom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) malo više od 6% (48.3% prema 41.8%), tako da je jasno zašto je posetio državu u kojoj je rođen njegov protivkandidat.

Mičigen je često dospevao u žižu javnosti u toku pandemije virusa korona. Guvernerka ove savezne države, Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer), je najglasnija kritičarka načina na koji se Trampova administracija bori protiv pandemije. Ujedno, ona se spominje kao jedna od potencijalnih potpredsedničkih kandidatkinja Džozefa Bajdena tako da animozitet između nje i Trampa svakako postoji. Mičigen je još jedna od država u kojoj je Donald Tramp tesno pobedio Hilari Klinton 2016. godine i mnogi smatraju da upravo ishod u ovoj saveznoj državi može biti od krucijalnog značaja za (ne)uspeh na novembarskim izborima.

Očekuje se da aktuelni predsednik poseti Fordovu fabriku u gradiću Ipsilanti, udaljenom 30-ak kilometara od Detorita, koja je za vreme pandemije bila zadužena za proivodnju respiratora, prenosi The Detorit News. Najavljuje se i da će predsednik posredovati u razgovoru između Forda i Dženeral Elektrika (General Electric) u kome će se ispitati mogućnosti saradnje ove dve kompanije za vreme pandemije virusa korona. Kako navodi CNN, poseta će se najverovatnije održati u četvrtak 21. maja.


Vuk Mišković