Nakon što je u sredu Bela kuća objavila informaciju da je jedan Trampov službenik pozitivan na virus korona, u petak je stigla vest da je Kejti Miler, sekretarica za medije potpredsednika Majkla Pensa, pozitivna na virus korona, prenosi Si En En. Iako je u četvrtak Pensova saradnica bila negativna na virus, već u petak rezultat je bio drugačiji. Tako je Kejti Miler postala druga osoba zaposlena u velikom kompleksu Bele kuće koja ove nedelje ima pozitivan nalaz na novi virus.

„Ona je jedna divna mlada žena, testirala se do sad nekoliko puta i sad od jednom danas je pozitivna.“ , rekao je predsednik Tramp na sastanku sa republikanskim članovima Kongresa.

Tramp je, takođe, izjavio da „nije zabrinut za širenje virusa u Beloj kući“, ali su sigurnosne i zdravstvene mere ipak dosta pooštrene proteklih dana.

Kako je obrazložio Mark Medouz, šef osoblja Bele kuće, iako se polako popušta sa merama u predsednikovoj rezidenciji postoje striktne mere predustrožnosti kako bi se, najpre, zaštitio predsednik i njegovi zaposleni. „Bela kuća je najverovatnije najsigurnije mesto na koje možete doći, ali stalno razmatramo korake kako bi Tramp i Pens bili sigurni“, izjavio je Mark Medouz, prenosi Asošijeted pres.

Predsednik Tramp dodao je da Kejti Miler nije bila u kontaktu sa njim ali da je zna da je bila u kontaktu sa potpredsednikom Pensom. Šestoro ljudi koji su prethodno bili u kontaktu sa sekretaricom Miler trebalo je sa potpredsednikom Pensom u petak da lete u De Mojn, glavni grad savezne države Ajova, ali su po dobijanju informacije o pozitivnom nalazu njihove koleginice odmah skinuti sa leta. Iako nisu imali nikakve simptome odmah nakon toga svih šestoro su testirani i svi nalazi su tada bili negativni, prenosi Asošijeted pres.

S obzirom na to koliko je Kejti Miler bila u kontaktu sa novinarima u prošlom periodu, Bela kuća sada nudi mogućnost ispitivanja i testiranja novinara, navodi dopisnik CNN-a iz Bele kuće Džim Akosta.

Kejti Miler se, takođe, oglasila povodom ove situacije tviter objavom gde je napisala  „ hvala svima za molitve i lepe želje, osećam se dobro i radujem se povratku na posao“.

I Tramp i Pens se testiraju redovno, a u četvrtak je potpredsednik Pens najavio da će se od sad testirati gotovo svakog dana.

Inače, Kejti Miler je udata za Stivena Milera, visokog Trampovog savetnika koji je, za razliku od nje, bio sa Trampom u kontaktu. Međutim, Bela kuća nije imala odgovor na pitanje da li je Trampov savetnik testiran jer on i dalje radi i provodi vreme u Trampovoj rezidenciji.


Minja Rogan